Мечки нападнаха кошери и животни в Смолянско, народът пропищя от горския звяр

17 нападения от мечки върху селскостопански животни, пчелини и насаждения от арония са регистрирани в област Смолян от началото на септември, според данни от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян.

От екоинспекцията са съставени протоколи за нанесените щети и стопаните на засегнатите обекти ще получат обезщетения.

Седем от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно, а две от тях са в с. Глогино, община Баните. При един от случаите в с. Глогино мечката влязла в нощните часове в обори в пределите на самото село, умъртвявайки пет овце, уточняват от кметството. Три от убитите овце са на кмета на Глогино Бинка Терзиева.

Мечки създават проблеми за жителите на село Арда от години, обяснява кметът Карамфилка Давидова, цитирана от БТА. При последните атаки през август и септември са убити девет телета и овце. Местното население е в стрес от нападенията и хората не смеят да се движат сами в гората или да стигнат до имотите си в околностите на Арда, уточняват от кметството.

Жителите на Славейно също са притеснени от появата на мечка с три малки мечета в самото село, обяснява кметът Тодор Рудев. Мечка с три малки мечета е нападнала преди дни животни в центъра на с. Славейно на около 20 метра от кметството.

В пост в социалните мрежи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира вчера проблема с мечките в района на Габрово. Кметът на Габрово се опасява, че рискът за нападение над човек става все по-голям, написа министърът. Според него броят на мечките нараства и скоро ще трябва да се предприеме нещо.

Във връзка със зачестилите сигнали за нападения над селскостопанско имущество, РИОСВ – Смолян припомня, че при установяване на щета, собствениците следва да подадат сигнал или жалба към горското или ловно стопанство, на чиято територия е регистрирано нападението.

Като превантивни мерки за недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, екоинспекцията съветва пашата да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.