Мъж запали знамето на НАТО в центъра на Пловдив: „Син парцал, нацистка свастика“

Мъж запали знамето на НАТО в центъра на Пловдив. Районната прокуратура в града под тепетата се самосезира по публикации в медиите и започна проверка за хулиганство.

Според публикации в медиите клип, качен в YouTube, показва как млад мъж, представящ се за Николай Ангелов от Пловдив, пали знаме на НАТО, след което го изхвърли в кош за боклук.

„Син парцал, гнусен, нацистка свастика“, казва мъжът в преди да подпали знамето.

На кадрите, които явно снима сам, се вижда как подритва знамето на НАТО по главната улица на Пловдив, бърше с него кошове за боклук, след това го пали и го изгаря, с апел „Смърт за НАТО, смърт на американския колонизатор, нека всички горят“, „Нека така изгори евроатлантическия фашизъм“ и подобни.

Мъжът обяснява, че изгарянето на флага се случва в друга част на Пловдив, защото на Главната му направили забележка, съобщи „Трафик нюз“ преди ден.

Видеото вече е свалено от платформата.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка за извършено хулиганство – престъпление по чл. 325 ал. 1 от Наказателния кодекс. По нея ще бъдат снети обяснения от свидетели, изискани видеоклипове и други.

Извършването на проверката е разпоредено на служители от ОД на МВР -Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Според Наказателния кодекс престъпление е само опетняването на знамето на България и Европейския съюз. То се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева. Символът на НАТО не е обект на защита от законите ни. Според чл. 162 обаче, който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.