Мая Манолова: Бутат паметника на съветската армия зад гърба на гражданите

„Десницата бута паметника на съветската армия!!! Зад гърба на гражданите! Позор!“ Това написа във фейсбук страницата си Мая Манолова и пусна видео от стартиралия тази сутрин демонтаж на паметника.

Депутатът от „Възраждане“ Ивайло Чорбов и Мая Манолова от „Изправи се, България!“ първи се появиха на място да бранят монумента, който се охранява от полиция и жандармерия. От градската организация на БСП също съобщиха, че няма да позволят паметникът да бъде демонтиран.

Иван Таков беше категоричен, че паметниците трябва да се пазят:

„Защо не се ремонтира този паметник, след като е опасен? Защо трябва да бъде премахван и преместен?“

По думите му няма решение на Столичния общински съвет за демонтаж на монумента, а само препоръки.

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев коментира пред NOVA News, че трябва да се преосмисли цялостната държавна политика и „да се прекрати издигането на паметници на чужди армии“, както и улиците ни да се назоват с имена на значими българи, вместо да са кръстени на руски генерали. 

Местят фигурите в охраняван държавен имот

Областният управител на София Вяра Тодева потвърди, че демонтажът е насрочен да започне още днес. Ще бъде изградено скеле, след това ще бъдат премахнати и най-високите фигури.

„Те ще бъдат преместени на държавен имот, ще бъдат строго охранявани. Експертизата, която беше изготвена от скулптора Марин Марков, показа, че в резултат на времето са се получили сериозни пукнатини. Това наложи демонтажа“, заяви Тодева.

След това фигурите ще бъдат описани, ще се планира и възлагането на обществена поръчка за реставрация, след което ще бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

По думите на скулптора Марин Марков фигурите са се разцепили по цялата дължина.

„Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време, когато е монтиран паметникът, е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала“.

В района около монумента има засилено присъствие на полиция и жандармерия.

Във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по-рано написа:

„Монументът на окупационната червена армия сигурно не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не говорим за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една огромна подмяна, която този окупационен символ хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.