Машини се скапаха в изборни секции в Бургас, Смолянско и Старозагорско

И зборният ден в една от секциите в Бургас не може да започне заради проблем с машина. Устройството не отчита една от флашките, предаде NOVA.

„Имаме затруднение при стартирането на машината. Изписва необичайно съобщение. Ще пробваме отново и ако не се получи ще получим съдействие от страна на фирмата-представител”, обясни председателят на 163-а секция в града.

В Бургас право на глас имат близо 363 000 души, секциите са 744, като 594 са с право на машинно гласуване.

Проблеми с машините и в Смолянско

Информация за проблеми с машините за гласуване постъпват от секционни комисии в различни общини в област Смолян, според председателя на РИК – Смолян Росица Чакърова. В секция №2 в Чепеларе е преустановено гласуването с машина и вотът е продължил само с хартиени бюлетини, след решение на РИК.  Изборният ден в Смолянски район е открит във всички 271 секции.

Сигналите за проблемите с машини засега са от 5 секции, като се отнасят за случаи на неразпечатване на бюлетина или в разпечатаната не е отразен вотът, а има произволни букви, уточнява Чакърова.  При други оплаквания се касае за отпечатване на нагъната или разкъсана бюлетина. 

В началото на изборния ден в отделни секции не са се явили членове на комисии, но вече се издават решения на РИК за назначаване на нови представители на тяхно място.

Гласоподавателите в област Смолян са 97 208, според предварителните избирателни списъци. Вотът е организиран в 260 постоянни секции, 6 подвижни и 5 в лечебни заведения.  Предвидени за гласуване с машини са 133 секции, но по-късно днес ще стане ясно в колко от тях ще продължи дигиталният вот.

Скапани машини и в Старозагорско

В Казанлък имаше проблем с една от машините за гласуване, който вече е отстранен. В цялата Старозагорска област има три машини, които не са сработили още от Деня за размисъл. Това са машините в изборните секции с номера 20, 70 и 104 в град Стара Загора. Според указания на ЦИК в тези секции се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, предаде NOVA.

В областта са 493 секциите за днешните избори. В 326 има машинно гласуване, но след несработването на устройствата, вече в 323 секции избирателите от Стара Загора могат да упражнят правото си на глас с машина.

В Деня за размисъл е имало два сигнала към Регионалната избирателна комисия за поставени агитационни материали в близост до избирателните секции.

В Старозагорска област към момента няма сигнали за поставени взривни устройства в училища.

Членове на СИК в Сливен го писаха „дъждовен“ ден и от отидоха в секциите

Много членове на секционни избирателни комисии не са се явили в изборните секции в общините Сливен и Нова Загора, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) – Сливен Даниела Василева. Извършват се замени.

Както БТА писа, в последните седмици на предизборната кампания имаше множество замени на членове на СИК, след като стана ясно, че изборният процес се усложнява заради видеозаснемането. В изборите в областта днес са ангажирани 2432 души.

„Всички избирателни секции в областта са отворени, машините работят, но има жалби от Котел и Сливен относно параваните, които се използват. Основанието е, че те са като тъмни стаички, покрити в горната част и лицата на гласуващите не се виждат“, каза още говорителят на РИК.

В 21 МИР са разкрити 307 секции, от които една подвижна, 20 са секциите за хора с увреждания, разкрити са допълнителни в Женския затвор, Дома за стари хора, болниците „Хаджи Димитър, „Д-р Иван Селимински“ и Военна болница в Сливен.

Секциите, в които се гласува машинно, са 247, в 26 – само с хартиена бюлетина.

В област Сливен за участие в изборите са регистрирани 21 партии и коалиции. Кандидатите, които ще се надпреварват за депутатски мандати (общо шест) за 21 МИР, са 152-ма, средната им възраст е 47 години.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.