Мария Габриел каза каква е ролята на Алексей Петров за „стъкмяването“ на коалицията

Ролята на Алексей Петров за „стъкмяването“ на коалицията е абсолютно никаква. Това са инсинуации и внушения, които явно целят да има в публичното пространство тема, която не позволява да се води дебат по съществените проблеми, заяви в ефира на Нова тв вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел.

По думите й не е имало покани към Алексей Петров за пост в политиката. Габриел обясни, че там, където е имало смяна на имена, това е направено от парламентарните групи, които подкрепят правителството.

„Много би ми се искало, хората, които говорят тези неща, да не ги дават като аргумент за трупане на политически актив. Преговорите за съставянето на това правителство се случиха пред очите на българите. Мисля, че досега не е използван по-прозрачен и открит начин. Имаме основание да кажем, че кабинетът работи, дава стабилност и това явно не се харесва на всеки“, каза още вицепремиерката.

Тя допълни, че очаква президентът Румен Радев да приеме оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Мария Габриел уточни, че предстои да бъде даден от министъра на вътрешните работи „достатъчно добре аргументиран доклад“, „който стига до извода за поисканата оставка“. Очакваме от президента да я приеме, посочи Габриел. В отговор на въпрос тя обясни, че ако държавният глава Румен Радев откаже да подпише оставката, ще се дискутират констатациите от доклада и основанията за отказа.

„Уважавам президентската институция и смятам, че България в момента може само да спечели, ако наистина сме обединени. Защото повече от всякога България е част от процес, в който в целия свят се случват изключително интензивни неща. Не трябва да изоставяме. Трябва да кажа, че диалогът с президентската институция, аз лично го имам и за мен той е много важен“, обясни Мария Габриел.

По думите й доверието в институциите не е намаляло последните два месеца и половина.

„Напротив – точно защото имаше период на безвремие, на служебно правителство, на еднолична власт, виждаме, че това подкопава доверието на хората в институциите“, каза също Габриел. И подчерта, че и заради доверието на гражданите, но и заради международните партньори и инвеститорите, е било важно България да заяви, че е парламентарна република и трябва да има редовно работещо правителство.

Тя уточни, че за момента няма информация дали бившият следовател Петър Петров, известен като Петьо Еврото, е починал в Обединените арабски емирства.

„Очакваме отговор от Генералното ни консулство в Дубай. В момента в който го получим, той ще бъде публичен“, каза още вицепремиерът.

Мария Габриел коментира и шпионския скандал с тримата българи във Великобритания.

Сигурността е общо предизвикателство и грижа и с Обединеното кралство. В тази връзка оценявам положително това, че компетентните служби и власти в България са били в течение на разследването още от самото начало, заяви тя.

В отговор на въпрос за това, че двама от задържаните ни сънародници са били членове на секционна избирателна комисия, Габриел призова да се запази спокойствие, за да може разследването да даде резултат и чак тогава да се правят изводи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.