Марешки пак напира да е депутат

Бившият лидер на партия „Воля“ и бивш зам.-шеф на Народното събрание Веселин Марешки ще се опита отново да стане депутат от Варна. Неговата кандидатура е издигната от инициативен комитет, представляван от Николай Наков, става видно от решение на Районната избирателна комисия.

Сред участниците в инициативния комитет са настоящият председател на партията Николай Почеканов, който зае лидерското място след като Марешки се оттегли от него миналата година и заместникът му Наталия Папазян. Почеканов е общински съветник във Варна.

Припомняме, че Марешки беше депутат единствено в 44-тото Народно събрание, когато партията му „Воля“ неформално подкрепяше управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Тогава той успя да прескочи изборната бариера със заявката да свали цените на горивата.

През пролетта на 2017 г. като част от предизборната си кампания Веселин Марешки обяви откриването на огромна бензиностанция с 50 колонки в столичния квартал „Люлин 4“.
През 2021 г. партията му се яви на изборите в коалиция с партия „Национален фронт за спасение на България“ (април 2021г.), а след това към тях се присъедини и ВМРО (юли 2021г). На вота 2 в 1 през ноември „Воля“ участва самостоятелно като събра само 0.27% от гласовете, въпреки че Марешки се яви и като кандидат за президент. На последвалите избори партията дори не се регистрира.

В средата на миналата година Марешки разпродаде бизнеса си с бензиностанции, а същата година беше осъден от Апелативния съд във Варна на 4 години затвор за изнудване. Той обаче обжалва присъдата, която вече почти година предстои да бъде разгледана от Върховния касационен съд. Според информация на в. „Сега“ делото се бави заради чакано допълнение към жалбата на Марешки срещу присъдата, а вече се чакат уведомления, че останалите страни в процеса са получили въпросното допълнение.

Ако бъде избран за народен представител, Марешки ще придобие депутатски имунитет, който ще го защитава от мярка като лишаване от свобода. За да може делото да продължи, трябва или самият Марешки да се откаже от имунитета си в писмено заявление, или главният прокурор да поиска разрешение за това от Народното събрание или неговия председател.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.