МЪЛНИЯ! Весела Лечева напуска БСП

След цели 22 г. в БСП олимпийската медалистка и петкратна световна шампионка по спортна стрелба, бивша депутатка и министърка на спорта Весела Лечева обяви, че напуска партията.

Припомняме, че тя е поредната знакова фигура за левицата, която през последните няколко години си тръгва от БСП след Ангел Найденов, Михаил Миков и Станислав Владимиров. 

Весела Лечева е член на Националния съвет, а решението си да се раздели с партията съобщи пред Областния съвет на БСП във Велико Търново снощи.

„Избрах да съобщя тази новина пред заседанието на Областния съвет, за да могат моите партийни другари да я научат лично от мен, а не чрез декларации или през медиите. Благодарих им за дългогодишната съвместна работа и за оказаното доверие. Влязох в БСП като човек, който си поставя високи цели и не се страхува да отстоява принципите си. Моята визия бе тя да е модел и двигател за едно справедливо и прогресивно управление на страната, което да утвърждава достойнството и самочувствието на нацията. През годините в ръководството на БСП имаше уважавани общественици, признати експерти, хора с богат професионален и житейски опит“, каза Весела Лечева.

Според нея през последните месеци ръководството на социалистите, на което лично тя е гласувала доверие, се е отклонило от този път. 

„Ръководството заложи на авторитарен начин на управление, обезличи партията, отстрани с процедурни хватки социалисти с различно мислене. Започна братоубийствена война с президента Румен Радев, подкрепен и избран от левите хора в България. Водеше тази война редом с нашия основен политически опонент – ГЕРБ. В резултат на тези действия загуби задълго лидерските позиции и доверието на избирателите в страната“, заяви още Лечева.

Бившата депутатка и министърка бе категорична, че макар да е обмисляла това решение отдавна, то не е било взето лесно.

„В годините съм доказала, че съм човек с последователни политически възгледи и принципи. Съобщавам решението си сега, в края на годината и след местните избори, за да не бъда обвинявана, че съм попречила на кампанията. А и имах, макар и крехка надежда, че след тези избори ще има честен разговор и анализ за резултатите. Вместо това чухме поредните хвалби, които не отговарят по никакъв начин на реалната картина. Дадох си сметка, че не съм в състояние да променя нищо в политиката на ръководството, което в последните години не се вслуша в нито един разумен глас, изневери на високите цели, предаде интересите на нашите симпатизанти и членове“, сподели Весела Лечева и добави, че не вижда „светлина в тунела“ за БСП, но не губи надежда, че ще дойдат по-добри дни за социалистите в страната.

Весела Лечева е двукратна олимпийска медалистка и петкратна световна шампионка по спортна стрелба. Председателка на Българския стрелкови съюз. Председателка на Държавната агенция за младежта и спорта /ДАМС/ в периода 2005-2009 г. Министърка на младежта и спорта в служебните правителства с министър-председател Гълъб Донев от август 2022 до юни 2023. Депутатка от 39-о, 40-о и 45-о Народно събрание на Република България. Почетна гражданка на Велико Търново и Павликени.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.