МЪЛНИЯ! „Правосъдие за всеки“ скъса с ПП-ДБ

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ – гражданското сдружение, което беше основен партньор на ПП-ДБ в областта на правосъдната реформа, обявиха днес, че прекратяват споразумението си с десницата.

Причината е в проекта за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в парламента, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните. А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила, и заявиха готовност за протести, ако се стигне до имитация на реформа.

Притесненията на сдружението засягат преди всичко текстовете в проекта, свързани с „тримата големи“ – двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор.

Те посочиха, че според разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат намалени от 7 на 5 години. Така е записано в проекта – но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега.

Това, което тревожи активистите повече от въпроса за мандатите, са правомощията на главния прокурор.

Според проекта, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния. А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че според анализа им главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите в страната.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.