МЪЛНИЯ! Карадайъ подаде оставка, Доган поема ДПС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка, съобщиха официално от пресцентъра на движението.

Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция. Това се случи на заседание на Централното оперативно бюро, проведено днес, съобщи пресцентърът на ДПС.

Конференцията на ДПС ще се състои през следващата година, но още не е насрочена, е информацията, с което разполага Dir.bg .

Към момента не са ясни мотивите за този акт на лидера на движението.

Новината идва веднага и след местните избори, което би могло да провокира догадки, че в партията не са доволни от резултатите. ДПС не отстъпи позиции, плавно повиши гласовете, но не разшири присъствието си в големите градове и остана само с Кърджали.

През последните месеци Карадайъ не вземаше публични позиции по националната политика от името на партията, а вместо него те бяха формулирани и изговаряни от съпредседателя на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Това продължи и през предизборната кампания, когато пък лидерът Карадайъ се съсредоточи върху подготовката на вота и обикаляше структурите на ДПС по места.

Анализатори разтълкуваха поздрава на почетния председател Ахмед Доган за рождения ден на Карадайъ като знак, че скоро ще бъде отстранен от поста. Доган му пожела мяра в личния живот и в политиката, което мнозина разгадаха като жълт картон.

Мустафа Карадайъ е председател на ДПС от 7 години и бе преизбиран на поста. Той пое ръководството на партията от Лютви Местан след скандала с неговото укриване в турското посолство. Посочи го лично Доган.

Той бе избран за съпредседател на ДПС на 24 декември 2015 г. , а четири месеца по-късно – на 24 април 2016 г. IХ-та Национална конференция на ДПС го избира за председател на ДПС. На проведената на 12 декември 2020г. Х-та Национална конференция на ДПС е преизбран за председател. Традиционно, лидерът на Движението досега оглавяваше и парламентарната група.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.