МЪЛНИЯ! Извънредно заседание на министрите днес

Извънредно заседание на министрите ще има днес от 15 ч., съобщиха от правителствената информационна служба.

В предварителния дневен ред има само две точки. 

Първата е проект на решение за одобряване на кандидатурите от името на България за член на Европейската комисия. Документът се внася от министър-председателя акад. Николай Денков.

Страната ни официално има две кандидатури за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. Даниел Лорер бе предложен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, а коалицията ГЕРБ-СДС предложи Илиана Иванова, която е член на Европейската сметна палата. Във вторник вицепремиерът Мария Габриел заяви пред български медии в Брюксел след среща с ръководството на Европейската комисия, че кандидатът трябва да може „да влезе с летящ старт“ и да познава европейските институции.

Втората точка в дневния ред на извънредното правителството заседание е проект на разпореждане за изменение и допълнение на разпореждане №2 на Министерския съвет от 2023 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. Вносител е министърът на финансите Асен Василев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.