Мълния! Финансист №1 към българските министри: Затягайте коланите!

Служебната финансова министърка Росица Велкова е поискала от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета. Тя е изпратила писмо до премиера и министрите с обосновка за това свое искане снощи, часове преди заседанието на МС, съобщи „24 часа„, като се позова на отлично информирани източници.

На днешното заседание на кабинета това искане ще бъде одобрено като протоколно решение и ще започне неговото изпълнение.

Причините за тревогата на финансист №1 са значителните по размер разходи от закони, гласувани от предишни народни събрания. Изпълнението им води до влошаване на бюджетното салдо – то се очертава да бъде с дефицит около 7% от БВП, предупреждава Велкова. Като най-застрашаващи фискалната стабилност министърът отбелязва увеличението на пенсии и социални възнаграждения, намалените данъчни ставки, както и неизпълнени европейски и национални инвестиционни програми.

Някои от мерките, приети от 47-то НС през 2022 г., влязоха в сила в края на годината и затова дефицитът за 2022 г. остана в рамките на фискалните ограничения по националното и европейското законодателство. Целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят обаче до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП, предупреждава Велкова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.