Майката на малкия Буда се оказа с шизофрения, съдът я изпрати за месец в психиатрия

Един месец в психиатрично лечебно заведение за 43-годишната Галя Танева от село Иван Вазово, която роди и второто си дете вкъщи и 3 години отказваше да го регистрира, за да получи ЕГН и акт за раждане. Това постанови Районният съд в Пловдив, съобщиха „Plovdiv24“ и „Марица“. 

Адвокатът на майката Евгени Костадинов поиска Галя да продължи терапията си в домашни условия, а не да бъде връщана в диспансера в Пловдив, но магистратите отхвърлиха молбата му. 

Експертиза е показала, че жената страда от форма на шизофрения.

След едномесечния престой в лечебното заведение, Галя Танева ще бъде освободена и ще може да се прибере вкъщи, но без 3-годишния си син, който бе изведен от социалните служители и има издадена мярка за временна закрила. Момченцето, което самата майка наричаше Буда, вече се казва Атанас Галин Танев. Името му е дадено служебно след решение на Пловдивския районен съд. То е настанено за отглеждане в приемно семейство.

Преди началото на заседанието пред съдебната зала се бяха събрали протестиращи в подкрепа на Танева. Според тях настаняването в психиатрия на здрав човек е престъпление. Една от поддръжниците на майката разви теорията, че в цял свят има хора, които за извън системата. Стигна се до напрежение заради решението на съда заседанието да се гледа при закрити врати. Това наложи съдебната охрана да изведе от сградата на съда събралото се множество.

Адвокат Костадинов също се обърна към недоволните граждани като няколко пъти повтори, че не му помагат по този начин.

„Последните 14 дни, в които Галя е била в психиатрията са повлияли много добре като терапия. Предполагам, че сега след този един месец, тя ще бъде изцяло нов човек. Ще обжалваме решението на 18 май пред Окръжния съд“, заяви юристът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.