Майката на едно от разменените бебета: Няма да се възстановя, винаги ще боли

„Няма да се възстановя, винаги ще боли. Цял живот ще я обичам“, това заяви майката на едно от разменените преди година бебета в болница „Шейново” пред Нова ТВ.

Днес е първото заседание на съда по заведено дело срещу болницата.

Казусът стана публичен през декември 2022 г., повече от два месеца след раждането. След като втори ДНК тест установи размяната, двете майки се съгласиха децата да бъдат отглеждани от биологичните си родители. Наложени бяха и дисциплинарни наказания на няколко души от персонала на болницата.

„Истинската майка на детето, което гледах, се беше привързала много към моето биологично бебе и първоначално отказваше да приеме за истина случващото се. Разбирам я напълно, не я обвинявам. Знам, че го е обичала като свое. Не искаше да го върне веднага. Това премина в един момент. Другото семейство също си направи експертиза. Размяната стана благодарение на нашия и техния адвокат. Защитата ни действаше усилено за доброволна размяна, за да не се стигне до съд, защото една такава процедура би била тромава и би отнела месеци и години”, разказа майката, подала сигнала за размяната.

По думите й когато я видяла за първи път след раждането, момиченцето много приличало на нея. „Виждала съм мои бебешки снимки и наистина си приличаме”, поясни жената.

На въпрос как се е разделила с небиологичното дете, което е гледала няколко месеца, тя обясни следното:

"Шейново" вече напълно отрича за разменените бебета

„Много беше трудно, имахме изключителна връзка понеже я кърмех. Тя е страхотна. Смее се с глас, усмихваше се когато ме види. Нямам думи да опиша колко е тежко да се разделиш с дете, което си го гледал от новородено. Държал си го в прегръдките си, топлил си го. Дала съм й първата майчина милувка и целувка. Това е жестоко. Рана, която никога няма да заздравее. Опитвам се да гледам в бъдещето и да мисля, че всичко ще бъде наред. Не смея да я видя след размяната. Гледам само снимки и клипове, които си изпращаме с другата майка. Никой не искам да преживява болката, която съм преживяла”.

За жената най-тежко е, че е пропуснала основни моменти в развитието на биологичното й бебе.

„Тя е прекрасна, развива се чудесно за възрастта си. Вече е на една годинка. Пропуснах 4 месеца от живота й. Не съм видяла първата й усмивка, не знам кога е паднало пъпчето й, не съм я закърмила. Няма ден, в който да не се сетя за ситуацията, в която сме били. Не се чувам често със Севда – другата майка. Обменихме информация за хранителните навици на децата, дали приемат лекарства, дали са ваксинирани”, каза още майката.

Тя допълни, че много иска да види детето, което е гледала, но се страхува да не се срине отново психически.

„Дори мислихме да си организираме среща, но не знам как ще бъде интерпретирано от останалите. Да не решат, че е нагласена история. Няма да се възстановя, винаги ще боли. Цял живот ще я обичам. Обезщетението е най-малкото, което може да се направи. Не чух дори едно извинение за това, което беше направено”, поясни жената.

И сподели, че се страхува от развитието на делото, защото иска да остане анонимна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.