Май ще има правителство. Бойко не ще министри

Май ще видим бял дим над Народното събрание. Преговорите за правителство между първите две коалиции са на финалната права. Бойко реши, че не ще да има министри от ГЕРБ в новия кабинет.

Мария Габриел и Николай Денков, които водят преговори за кабинет от името на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са много близо до достигане на решение, съобщи водачът на герберите Бойко Борисов пред медиите в парламентарните кулоари и допълни, че ГЕРБ няма да имат политически лица в правителството. 

„Партията на Промяната искат сами да си носят отговорност, включително и с политически лица. Ние с „Да, България“ отговаряме на техните искания“, ката той като вероятно има предвид, че ПП не е съгласна да допусне близки до ГЕРБ-СДС кадри на министерски постове. Както и че кандидат-министри, които са политици като съпредседателя на ПП Асен Василев, изглежда ще запазят постовете си.  Какво се разбира под „Да, България“,  не е съвсем ясно – Борисов винаги нарича така „Демократична България“ в изявленията си, макар че „Да, България“ е само една от партиите в ДБ.

„Много е тежко времето. Има да си взимат страшно отговорни решения. Не е по силите на една партия, но те имат високо самочувствие“, обобщи той, вероятно по адрес на ПП. Борисов препоръча и на другите политически сили да предложат експерти за бъдещия кабинет. Не се разбра говори ли сериозно.

Днес започват нови разговори между Габриел и Денков.

„Информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ, не е вярна, няма такова нещо. Търсим човек, който да е експерт, специалист, неполитическо лице, доказало се в работата си“, заяви пред журналисти Николай Денков. Той потвърди, че ГЕРБ са представили свои кандидатури за министри. „Обсъждаме с Мария Габриел. Това са кандидатури, които тя слага на масата. Това, което се пише, че ще бъде 50 на 50 са някакви дизайни, които не съответстват на истината”, допълни той.

Попитан дали Асен Василев е спорна фигура в преговорите, Николай Денков каза, че зависи от гледната точка. „От гледна точка на бюджета по-добър от него като експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца, не знам“, заяви Денков. „Няма никакви индикации тези апокалиптични прогнози за бюджета да се сбъднат, напротив, бюджетът отново ще бъде нормален тази година“, коментира номинираният за премиер.

„Спорно е това, което каза за администрацията“, коментира още Денков по адрес на Асен Василев. “Аз лично и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на законите, че отношението към администрацията ще бъде такова, каквото се изисква по закон”, заяви той.

„Подкрепа на ДПС търсим по отношение на конституционната реформа, защото там е необходимо мнозинство от две трети. Също така ще имаме разговори, свързани с регулаторите. За момента не сме говорили с тях по отношение на кабинета. Нека да имаме кабинет от министри и тогава ще обсъждаме с другите,” допълни той.

„Няколко пъти вече се повтаря от най-високо ниво една лъжа, че ще има и са били обсъждания съкращения, замени на директори на училища и на учители. Искам ясно да кажа и всички да го чуят, че това нещо не е вярно. И искам да успокоя системата, че това е просто някаква лъжа, която се разпространява от различни хора“, заяви още Николай Денков.   

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.