„Мафията уволнява Гешев“: Граждани излязоха на протест в защита на Гешев пред ВСС

Граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев. На място има засилено полицейско присъствие.

Част от протестиращите са родители на деца, загинали при пътнотранспортни произшествия и държат плакати с настояване за ефективни присъди за убийците на пътя. Други от присъстващите държат плакати с надписи „Мафията уволнява Гешев“ и „Бойко се уплаши от Гешев“.

Хората разказаха, че според тях политическата класа се е стреснала от Гешев и затова иска оставката му.

Днес Пленумът на ВСС ще разгледа по същество обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„Ще предложа двете искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор да са първа точка в днешния Пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС)“, коментира пред журналисти новият министър на правосъдието Атанас Славов. Той ще председателства Пленума за пръв път откакто пое поста.

Докато министърът говореше, под аплодисменти от протестиращите, в сградата на ВСС влезе главният прокурор Иван Гешев. Той не се спря пред медиите.

За днешното заседание на ВСС дойде и зам. шефът на следствието Ясен Тодоров. Той трябва да разкаже за присъствието на израелския експерт, който присъствал на мястото на атентата срещу Гешев. Това е и единият повод да искат оставката на главния прокурор.

„Ще изложа пред членовете на ВСС всичко, което знам, за да им помогна да вземат информирано решение“, каза Тодоров.

В предходното си заседание Пленумът прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и откри процедурата по него. Предложението е във връзка с изказване на Иван Гешев, в което той използва израза „политически боклук“. Според четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС по този начин Гешев е уронил престижа на съдебна власт.

На 25 май Пленумът на ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на съвета. То е заради евентуално допуснато тежко нарушение на служебните задължения от Иван Гешев и е подписано от шестима членове на колегията.

Очаква се днешното заседание на Пленума на ВСС да се председателства от новия министър на правосъдието Атанас Славов. Той е част от новото редовно правителство с министър-председател Николай Денков, избрано от 49-ото Народно събрание.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.