„Лукойл“ си търси купувач за рафинерията в Бургас

„Лукойл“ потвърди, че обмисля да продаде рафинерията в Бургас.

Предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от Групата „Лукойл“ на територията на България, компанията започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса. Това се казва в съобщение на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Припомняме, че средата на октомври „Файненшъл таймс“ публикува статия, в която цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото натискът от страна на правителството върху руските компании е принудил „Лукойл“ да започне процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа – тази в Бургас.

„Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността на рафинерията“, заявява Василев за „Файненшъл таймс“. „Налице е интерес“.

„Лукойл“ побърза да отрече, че „Литаско“ (Litasco – главен акционер в капитала на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД), преговаря за продажба на рафинерията.

Днес Василев поясни, че тогава (през септември-октомври) са имали изпреварваща информация, че този процес е започнал.

Пред FT финансовият министър отбеляза, че България ще запази поредица от наказателни мерки, докато не дойдат нови собственици. Може да се откроят налагането на 60-процентен корпоративен данък, отнемане на концесията върху петролния терминал „Росенец“, планираното отпадане от март 2024 г. на дерогацията за внос на руски петрол, евентуалното законово облекчаване на процедурата по събиране на вноски във фонда за енергийна сигурност, което може да натовари компанията с около 1 млрд. лева (съмненията тук са дали вноски могат да се събират за минали периодии.).

Не закъсня и реакция на президента Румен Радев, че от чужди медии научаваме за плановете на управляващите…, че управляващите дължат отговор за съдбата на петролната рафинерия и на хилядите заети там, както и на Бургаския регион, на енергетиката и икономиката.

Днес от „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявиха, че „преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната“.

В съобщението се изтъква, че „изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ …вреди на бизнеса на компанията „Лукойл“, на инвестиционния климат в България…“

„Лукойл Нефтохим Бургас“ подчертава, че изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, а кампанията срещу нея, „неумолимо руши имиджа на републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет“.

За по-нататъшните си действия по отношение на активите й в България „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще информира държавните органи и Синдиката на българските нефтохимици.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.