Луд скандал в парламента

И днес депутатите на „Възраждане“ застанаха демонстративно пред трибуната, ала извънредното заседание на парламента започна с изчитане на проекти с микрофон ръка от място. Без обсъждания, парламентът започна да ги одобрява.

Видео гледайте ТУК.

Ядосани от демонтажа на паметника на съветската армия, „Възраждане“ опитаха да провалят заседанието с изключване на кабелите за тонколоните. Това предизвика реакцията на депутати от ДПС, които опитаха да възстановят стореното.

Докато Делян Добрев от ГЕРБ коментираше новата газова такса и дерогацията – от място, депутати от „Възраждане“ нажежиха атмосферата. Стигна се до сблъсък между депутати от „Възраждане“ и Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС.

Петър Петров от „Възраждане“ поиска пленарното заседание да бъде прекратено, но предложението му не беше подкрепено.

Депутатът от „Възраждане“ Ивелин Първанов заяви от парламентарната трибуна, че е заплашен с убийство от народния представител от ДПС Марио Ангелов. „За престъпление от общ характер депутатите нямат имунитет. Вие сте си в правото да предприемете всички мерки и процедури“, отговори му председателят на парламента Росен Желязков.

Във връзка с това Костадин Костадинов от, по думите му „единствената българска партия“, заяви, че „престъпната сглобка“ няма да спре с рязането на паметници и ще продължи с рязането на глави.

Извънредното заседание на парламента беше открито с регистрирани 121 депутати в пленарната зала. Още преди началото му депутатите от „Възраждане“ отново бяха пред парламентарната трибуна. Пред журналисти в Народното събрание Цвета Рангелова обяви, че продължават с блокирането на трибуната на парламента до възстановяването на нормалната му работа. Това пречи на колегите им от останалите парламентарни групи да се изказват от трибуната. В тази връзка председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи народните представители да се изказват от място, залата гласува „за“.

Така от място Теменужка Петкова поиска, а мнозинството прие да започне с обсъждане на таксата за транзит на руски газ.

По-късно прозвуча и противопожорната аларма, но бързо бе спряна.

Ние от „Възраждане“ продължаваме с блокиране трибуната на Народното събрание до възстановяване на нормалната работа на Народното събрание. Това каза пред журналисти Цвета Рангелова, народен представител от ПГ „Възраждане“, цитирана от БТА.

Ние осъзнаваме, че работата на НС се нарушава по този начин, добави тя. Това, което се случва през последните месеци, това, което се случва през последната година, не е нормалната работа на НС. Тези своеволия, това ежедневно нарушаване на Правилника за организацията и дейността на НС, нарушаване на всички закони и на Конституцията по важни въпроси не може да продължава по този начин, добави депутатът.

Какво приемат извънредно депутатите

Заседанието започна с промените на първо четене в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, внесени от депутати от трите парламентарни групи, подкрепящи правителството, се предлага енергийните вноски, дължими при внос и транзит на природен газ с произход от Русия да отпаднат до въвеждане от правото на ЕС на изрична регламентация относно определяне произхода на природния газ.

Както стана известно, Унгария предупреди, че ако вноските не отпаднат, ще наложи вето върху присъединяването на България към шенгенската зона.

Приета беше и друга промяна в закона – отмяна от 1 март 2024 г. на дерогацията за внос на руски петрол и забрана за износ на нефтопродукти, произведени с руски петрол.

След като тези два проекта минаха, без обсъждане депутатите одобриха проект на решение за предприемане на действия по изграждането на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на АЕЦ „Козлодуй“, вносители на който са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Делян Добрев.

С това решение Народното събрание възлага на Министерския съвет да предприеме конкретни стъпки по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй с технология АР 1000. Предвиден е конкретен график за реализация на проекта.

След гласуването на решението депутатите преминаха към обсъждане и гласуване на бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024 г. беше в програмата на НС миналата седмица, но протести в парламентарната зала го блокираха. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев прочете докладите от място.

В законопроекта за бюджета на НЗОК са заложени дравноосигурителни приходи с 1,1 млрд. лв. повече от тези през настоящата година. Приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите, са с ръст над 593 млн. лв., в т.ч. са отчетени ефектите от увеличения размер на минималната работна заплата (от 710 лв. на 780 лв. от 1 януари 2023 г., от 780 лв. до 933 лв. за 2024 г.), ефектът от повишаването на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 780 лв. на 933 лв., (което все още не е прието в бюджета на ДОО), отразен е ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход от 3400 лв. на 3750 лв.

В проектозакона за ДОО е заложен 933 лева минимален осигурителен доход на самоосигуряващите се лица. Предвижда се увеличение на пенсиите по швейцарското правило с 11% от 1 юли 2024 г. Така от средата на 2024 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лв. Таванът на пенсиите остава 3400 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лв.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.