Лоша новина: Откриха изчезналия хеликоптер напълно изгорял, пилотът е загинал

След почти 8 часа издирване изчезналият селскостопански хеликоптер бе открит в землището на благоевградското село Гърмен. За съжаление пилотът е загинал.

Хеликоптерът е паднал на около 1-2 км от мястото, от което е излетял. Открит е след като е уловен сигнал от машината и издирвателната акция удължена.

Паднал е в дере, а мястото е труднодостъпно. Натам са се отправили пожарникари, полицаи, горски служители и планински спасители с дронове.

„Хеликоптерът е напълно изгорял, само перките са му останали“, разказа очевидец пред БНТ.

Машината изчезна от радарите тази сутрин след излитане в 7:40 от игрището на Гърмен. Тя е трябвало да кацне в Цалапица, но така и не се е приземила. Сигналът за възможен инцидент е подаден от колега на загиналия пилот.

Според очевидци е имало много гъста мъгла, която явно е повлияла на управлението на хеликоптера. Свидетели разказват, че шумът от летателния апарат е спрял десетина минути след излитането. Чули са някакъв гръм, но не е имало пламъци или дим и не са предполагали, че машината е паднала.

„Сутринта 8 без 15, без 10, работници дойдоха и слушаме хеликоптерът минава, но той не се виждаше, имаше много мъгла. И чухме само нещо, че се удари ли, бум направи, ама нито огън, нито нищо, имаше много, много мъгла“, коментира Албен Пирински.

Летателният апарат е модел „Робинзон“ и собственост на частна фирма „Авиоотряд Варна“, която е подала сигнала за изчезването му. В последните три дни хеликоптерът е бил нает от Югозападното държавно предприятие за извършване на пръскане срещу борови вредители. Започнали са работа на 18 септември и са приключили вчера.

„Извършиха мероприятия на територията на стопанството по график и напълно нормално. До излитането, когато тръгнаха да си се прибират – всичко абсолютно нормално“, заяви Денис Шенгов, директор на ДГС-Гърмен.

Загиналият пилот е бил с над 40-годишен опит. Той е от Пловдив.

В издирването на машината участва военен хеликоптер „Кугар“, който излетя от базата в Граф Игнатиево. Включени са структури на МВР, министерствата на транспорта и отбраната, както и горски служители.

Името на фирмата, собственик на падналия хеликоптер, не за първи път попада в новините – през юли техен хеликоптер прелетя опасно ниско над плаж „Градина“. При инцидент на летище Лесново през март загина пък управителят на учебния център към фирмата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.