Лена към Радев: Не си спазил принципа за разделение на властите

Лена Бориславова от ПП отвърна на думите на държавния глава Румен Радев, че „всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, а са на България и са под прякото оперативно ръководство на Министерския съвет“ и че много трудно ще допусне „някои хора“ на КСНС с класифицирана информация.

„На вниманието на всички, свикващи КСНС. Законите на страната трябва да се спазват – по буква и дух. И да, когато имаш назначено от теб служебно правителство и смениш ръководствата на всички служби еднолично, си спазил съществуващия закон засега, но не и неговия дух за разделение на властите“, пише Лена Бориславова в профила си във Фейсбук и продължава:

„П.С. Подкрепата за Украйна не е обявяване на война, а мярка за спазване на международното публично право и териториалната цялост на една суверенна държава. Това би трябвало да го знае всеки главнокомандващ“.

Тя публикува към текста си и скрийншот от пост на журналистката Роси Михова, който вероятно е и повод за коментара на Бориславова.

„Аз нямам звукови записи, защото никога не ми е хрумвало да ги правя. Но съвсем отговорно мога да кажа, че съм чула лично Румен Радев да обяснява как ще смени изцяло и скоротечно завареното ръководство на службите в момента, в който има на разположение служебно правителство“, гласи написаното от Михова.

Малко по-рано президентът Румен Радев заяви пред журналисти в Ново село, че службите са сериозно реформирани и правят максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат.

Миналата година ръководството на ДАНС отиде в САЩ по тяхна покана и получи наградата „Джордж Тенет“, която се дава само веднъж в годината само на една служба от целия свят. Наградата на ДАНС е дадена за „изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ, за образцовото взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния“, припомни президентът и отбеляза: „И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.