Лена Бориславова обяви, че може да има нов меморандум за ротацията

Отиването на нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори през лятото е неподходящо. След изборите проблемите отново ще седят на масата – регулаторите и съдебната система няма да изчезнат от само себе си. Протягаме ръка към ГЕРБ и ако на колегите не им харесва, сме склонни да има друг документ, да има преговорни групи и да седнем и да говорим, защото ротацията наближава.

Toва заяви Лена Бориславова, член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ пред bTV за отхвърления от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС меморандум за ротацията. 

Бориславова обясни, че ПП-ДБ не са поставяли ултиматум на ГЕРБ-СДС, а са ги поканили на разговор с конкретна преговорна рамка.

Първият проблем е какво правим с регулаторите – онези органи, които определят цената на тока, парното, водата, как се управляват обществените поръчки. Регулаторите са голяма задача, от която не можем да избягаме, а да намерим формула, по която да се реши проблемът, посочи Бориславова.

Вторият проблем е по отношение на зависимостите в съдебната система и цялото общество е потресено в последните месеци. Не можем да продължим съвместното управление, ако не можем да решим тези два проблема, изтъкна Лена Бориславова.

Тя иска да види каква е визията на ГЕРБ за регулаторите и искат ли да влязат политически лица в регулаторите. ГЕРБ настояват ли още 1/3 от регулаторите да отидат в ДПС, запита Лена Бориславова.

Тя призова ГЕРБ да кажат какво не им харесва в меморандума на ПП-ДБ.

Лена Бориславова отказа да каже кои са министрите на ПП-ДБ и на ГЕРБ, но уточни, че вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложен от формацията на Бойко Борисов. Не може ПП-ДБ да поемат цялата вина на ГЕРБ-СДС и взаимодействието им с ДПС. Трябва да е ясно кой какво решение предлага за държавата, настоя тя.

Лена Бориславова няма колебания Николай Денков да е външен министър при една евентуална ротация.

Според нея ГЕРБ не трябва да бягат от отговорност за ротацията и да кажат дали става въпрос за регулаторите и плаващите мнозинства. ПП-ДБ предлагат да има консултации за ротацията преди да се стигне до гласуването ѝ в пленарна зала на Народното събрание. Лена Бориславова очаква и ГЕРБ да предложат механизъм за квотите в регулаторите.

Тя увери, че ПП-ДБ няма да приемат номинации на бизнесмена Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсят най-добрите кадри.

По думите ѝ ключовият въпрос е не да се заменят хората на ГЕРБ-СДС и ДПС с хора на ПП-ДБ, а регулаторите да бъдат попълнени по правилния начин. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.