Кукушева: Нито една кифла няма да произведем от украинско жито!

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви пред Нова тв, че от украинската пшеница, която ще бъде внесена след падането на забраната, няма да се произвеждат хлябове и закуски. По думите й украинската сделка не касае хлебопроизводителите, защото произвеждат хляб единствено и само от българска пшеница.

„Ако в България е влизала пшеница по време на транспортната сделка, тя е използвана единствено и само за производство на фуражи. Да вярваме, че от Украйна ще влиза стока без пари, е повече от наивно и смешно. Ние имаме достатъчно земеделска продукция, с която да обезпечим своето национално производство“, поясни Кукушева.

По думите ѝ украинската пшеница е носител на тежки метали, които са недопустими за производство на храни според европейските стандарти. Не поясни на базата на какви данни прави това изказване.

Според нея „анатемосването на зърнопроизводителите и на земеделските производители“ щяло доведе до пагубни резултати, от които ще страдат гражданите.

„Няма да участваме в националния протест в понеделник, защото сме в края на веригата зърно-брашно-хляб. Зърнопроизводството е структурално определящ отрасъл в селското стопанство. Благодарение на зърнопроизводителите България прескочи продоволствената криза, която засегна целия свят преди 3 години. Българските зърнопроизводители получават между два и три пъти по-малко субсидии спрямо европейските държави. Това не бива да се забравя нито от институциите, нито от обществото. Ако някъде има порочни практики, контролните органи трябва да си свършат работата“, обясни още Кукушева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.