Кучето Мечо, чиято съдба трогна мнозина, все още чака своя осиновител

Повече от година след като претърпя с нищо непровокирана жестокост, уличното куче Мечо все още не е осиновено и очаква бъдещите си стопани. Това научи БТА от организацията за защита на бездомните животни Animal Rescue Sofia, която се грижи за пострадалото куче.

През нощта на 23 срещу 24 октомври миналата година, 37-годишен мъж го подмамва с храна в столичен квартал, а после го малтретира с часове, според прокуратурата – по особено мъчителен начин. След това го оставя в безпомощно състояние, с рани и фрактури на краката.  

Неговият случай провокира обществена реакция, протести, съпричастност и имаше много желаещи да го осиновят. 

От Animal Rescue Sofia разказаха, че за осиновяване на Мечо са им писали стотици хора, но само един е дошъл до приюта, за да се запознае с него и с неговите гледачи. За съжаление, кучето все още очаква своите бъдещи стопани, посочиха от организацията.

Макар и доста известен, Мечо не е сред кучетата, които обикновено се търсят за осиновяване, защото е над 10-годишен, едър и не прилича на никоя порода, казаха от Animal Rescue Sofia. И обясниха, че изискванията към евентуалните кандидат-осиновители на Мечо не са по-различни от тези за което и да е от останалите им кучета. Очакват хората да подходят отговорно и обмислено, както и да дадат време на Мечо да свикне с тях.

От организацията обясниха също, че целта на осиновяването не е да се отърват от някое куче, а да му намерят подходящи хора, за да бъдат и те, и кучето щастливи заедно. Процедурата може да бъде обобщена с една дума – опознаване. Опознаване на осиновителите, динамиката на живота им, какъв тип куче би бил подходящ за тях. А също така и опознаване между избраното куче и осиновителите, за да намалим стреса от промяната, както би било, ако просто го връчим на непознати за него хора, посочиха от Animal Rescue Sofia.

Междувременно, в началото на ноември на първа инстанция Софийският районен съд освободи от наказателна отговорност обвинения за насилието над кучето мъж и му наложи глоба в размер от 3000 лв., както и да заплати 998 лв. разноски по делото. Решението на съда подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Попитани какъв знак дава на обществото решението на съда по делото за насилието над Мечо, от Animal Rescue Sofia коментираха, че от една страна, не могат да скрият, че са разочаровани от налагането на глоба за извършеното срещу кучето. „Надявахме се на по-строго наказание. От друга страна обаче, все пак има присъда, а това също е успех и стъпка в правилната посока“, казаха от организацията. 

Мечо винаги ще накуцва, но по-лошото е, че винаги ще помни случилото се, посочиха от Animal Rescue Sofia. Той е като човек с посттравматичен стрес. Спокоен и обичлив сред хората, които познава и обича, но се смущава от непознати и има нужда от повече време, за да изгради доверие към нови хора.

„За съжаление имаме животни, които прекарват целия си живот в приют, ако не се появят хора за тях. Силно вярваме, че Мечо скоро ще бъде на някое диванче и ще го обичат завинаги“, казаха от организацията. Всеки, който иска да осинови Мечо, може да пише на фейсбук страницата им или на имейл office@arsofia.com.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.