КРИЗА! Инфлуенца тръшна 20% от кокошките у нас

В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) в страната – едно във Велико Търново, две в Пазарджик, едно в Хасково и три в Добрич. Засегнати са 1 200 000 птици или 20% от всички носачки в страната.

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев на брифинг, последвал работна среща, на която бе обсъдена епизоотичната обстановка в страната и заповедта за забрана на провеждането на пазари за живи животни и животинска продукция, предаде БТА.

По думите му тази ескалираща ситуация е наложила вземането на определени мерки чрез няколко заповеди.

Заместник-министърът призова всички собственици на птици да съобщават навременно, ако имат съмнения за заболяване в техните ферми, за да може бързо да се реагира и да бъдат взети съответните мерки.

„Това е много важно, за да спрем инфекциозния процес“, подчерта той и добави, че засегнатите птицевъди ще бъдат обезщетени.

На въпрос какъв бюджет е предвиден Стратев отговори, че планират парите да бъдат разделени на два транша – единият до края на годината, а другият в началото на следващата, тъй като се надяват да прекъснат инфекциозния процес в най-скоро време, и едва когато това стане, могат да предвидят каква ще бъде окончателната сума за плащане.

„Към момента имаме определена сума от 12 млн. лева, но ако е необходимо, ще предвидим още“, каза заместник-министърът.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински посочи, че заповедта за забрана на пазарите за живи животни и животински продукти към момента е доста рестриктивна, но с оглед предприетите мерки, очакванията им са до десетина дни поетапно да бъдат отхлабвани мерките, така че фермерите да могат да реализират своите животински продукти.

„Идеята на тази заповед е преди всичко да елиминираме риска от разпространение на заразата, защото персоналът в птицевъдните обекти също е потенциален преносител на заразата“, обясни той.

От вчера в заповедта има изменение и са разрешени рибата, рибните продукти и пчелният мед.

Председателят на Съюза на птицевъдите в България припомни, че продуктите от птиците са абсолютно безвредни – както месото, така и яйцата. Той подчерта, че от регистрираните огнища продукти не са допуснати до търговската мрежа.

„Проблемът за разпространението на птичи грип стои от доста време и не е изолиран случай в България. Истината е, че повече от 15 години чакаме прогрес в науката, за да имаме адекватния отговор“, обясни Гълъбов.

Той допълни, че от октомври след поискана дерогация във Франция започнаха ваксинации и засега резултатите са оптимистични. Според него не е далеч времето, когато поетапно всички страни ще последват нейния пример. В момента такива мерки се подготвят в Нидерландия.

„България също не е закъсняла с адекватни мерки – в момента обмисляме кога, как и с какви ваксини бихме могли да започнем“, коментира председателят на Съюза на птицевъдите в България.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.