Край с проекта „Белене“. Вече не е национален обект, прекратяват процедурата за избор на инвеститор

Министерският съвет днес отмени предишно решение на правителството от 2018 г. решение на правителството от 2018 г., свързано с бъдещата ядрена централа „Белене“.

На 29 юни 2018 г. кабинетът „Борисов 3“ приема въпросното решение № 447, с което на свой ред се отменя предишно правителствено решение – № 250 от 2012 г., което пък отменя Решение № 259 от 2005 г., за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“, за провеждане на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, съобщава правителствената пресслужба.

Цялото това изброяване на приети и отменени решения показва управленската нестабилност по отношение на този ядрен проект. 

С днешното решение на правителството се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от НЕК процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на АЕЦ „Белене“. Националната компания трябва да  за уведоми предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност, за спирането на процедурата. 

Процедурата за избор на стратегически инвеститор замря при COVID пандемията и спря на ниво запознаване от страна на кандидат-инвеститорите с документацията по проекта „Белене“ в тъй наречената информационна стая в енергийното министерство. Това беше по време на министър Теменужка Петкова. Процедурата беше в действие до днес, тя беше стигнала до предпоследния кръг за избор на инвеститори.

Потенциалните кандидати от т.нар. „кратка листа“ (short list) , които трябва да бъдат уведомени, са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), „Атоменергопром“ АД – „Росатом“, Корейската хидро-ядрена корпорация, „Фраматом САС“ – Франция и „Дженерал Електрик“, САЩ. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.