Край на ароматизираните бездимни цигари

Край на ароматизираните бездимни цигари в България! От 1 януари 2024 г. влиза в сила забраната за продажба на ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия, които в последно време заливат пазара.

Промяната в Закона за тютюна и тютюневите изделия бе гласувана от НС на първо четене. По-конкретно става въпрос за по-строги правила на Европейския съюз от 2022 г., отнасящи се за тютюна, с които страната ни трябва да се съобрази. Изделията за пушене без тютюн пък не могат да бъдат рекламирани или промотирани.

„Забранява се продажбата на нагреваеми тютюневи с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като например филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус или на интензитета на техния дим“, гласи текстът на законопроекта. Прецизират се и изискванията относно етикетиране на тютюневи изделия – на всяка опаковка на нагреваема цигара трябва се постави предупреждение: „Пушенето убива“, както и други информационни и здравни съобщения, които предупреждават за вредния ефект от тези изделия.

Според вносителите на законопроекта, промените са необходими, за да се намали привлекателността на тютюневите изделия и да се повиши информираността относно риска от тяхната употреба.

Предвидено е контролът по отношение на безопасността при внос на тютюневи и свързани с тях изделия да се извършва от Комисията за защита на потребителите.

Как е по света

Франция обяви още през септември, че се готви да забрани еднократните електронни цигари, наричани още вейп, заради опасността, която представляват за околната среда и общественото здраве, припомня БНР. Пред радио РТЛ премиерката Елизабет Борн заяви, че мярката е част от нов план срещу тютюнопушенето, който се разработва от правителството, който до края на годината трябва да влезе в сила.

Германия, Белгия и Ирландия обявиха подобни забрани. Великобритания също обмисля да ограничи или спре продажбата на е-цигарите.

Във Франция еднократните електронни цигари се продават за около 9 евро – по-малко от стойността на кутия с 20 цигари. Рекламират ги, че предлагат около 600 дръпвания, което е грубо е равно на 40 цигари, посочва БТА.

Австралийският министър на здравеопазването обяви още през май началото на мащабна борба с пушенето на вейп, обвинявайки тютюневите компании, че умишлено привличат тийнейджъри, за да създадат следващото „поколение никотинови наркомани“, съобщи БГНЕС.

Обявена за най-мащабната реформа за борба с тютюнопушенето в страната от десетилетие насам, Австралия се зарече да забрани еднократните вейп устройства и да ограничи количеството никотин, което могат да съдържат електронните цигари.

Австралия отдавна е в авангарда на опитите за ограничаване на тютюнопушенето и през 2012 г. стана първата страна, която въведе закони за „обикновени опаковки“ на цигарите – политика, която след това бе копирана от Франция, Великобритания и други страни.

Тежките данъци върху продажбите на тютюневи изделия означават, че в Австралия се продават едни от най-скъпите цигари в света – около 50 австралийски долара (33 американски долара) за кутия от 25 цигари.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.