Кьовеши се развихря у нас! Арестува трима за източване на европари за земеделие

Ръководената от Лаура Кьовеши Европейската прокуратура (ЕППО) извърши арести и обиски в България заради източване на земеделски европари.

По поръчка на ЕППО в София, българската Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) арестува трима души и извърши обиски на шест места днес в разследване на организирана престъпна група, за която се предполага, че е получила незаконно средства от ЕС за земеделие, съобщават от прокуратурата.

Възоснова на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС и иззетите доказателства и документи се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от името на други лица. до компетентните органи с цел получаване на земеделско финансиране.

Според доказателствата, вместо да кандидатства за земеделски фондове за голямо парче земя, организираната престъпна група го е разделила на по-малки парцели. Твърди се, че впоследствие са използвали лица с ниско социално-икономическо положение като подставени лица за подаване на заявления за земеделски фондове.

Лидерът на организираната престъпна група е упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд „Земеделие“ и Областната служба по земеделие на България, както и пред търговските банки. Това е означавало, че той може директно да вземе еврофондовете за земеделие, за които са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите, разказват още хората на Кьовеши.

Разследването сочи още, че като членове на организираната престъпна група може да са участвали две длъжностни лица от ДФ „Земеделие“ и областната служба. Смята се, че те са улеснявали дейността на групата чрез предоставяне на информация и консултации, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнение на проектите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.