Ковчежникът на Маргините загина след странен инцидент в басейн

Христо Халваджиев движеше петролните схеми на босовете на СИК, разжалваха го преди 3 години заради злоупотреби

Смолянският бизнесмен и дългогодишен ковчежник на босовете на групировката СИК Красимир и Николай Маринови – Христо Халваджиев, който на 11 ноември почина на 58-годишна възраст, е загубил живота си след мистериозен инцидент в плувен басейн в София, научи „Уикенд“.

В началото на месеца Халвата, както беше известен финансистът на братя Маргини, е бил открит с разбит череп в обществен басейн в столицата, като странното е, че нито един от посетителите на плувния комплекс не е видял какво се е случило. Според медиците, Христо Халваджиев вероятно се е подхлъзнал при влизането в басейна и си е ударил главата в ръба, вследствие на което е изпаднал в кома.
Халвата е лежал няколко дни

в болница в непробудна кома,

преди на 11 ноември смъртта му да настъпи. Той е бил погребан в родния си град Неделино, а на погребението му не са присъствали дългогодишните му покровители братя Маргини. Отсъствието на босовете на СИК от траурната церемония официализира слуха, който се носи от няколко години в Смолянския регион, че Маргините са свалили доверието от дългогодишния си финансист. Намеква се и за злоупотреби за над 3 милиона лева…
Христо Халваджиев – Халвата придоби национална криминална слава през есента на 2008 г., когато беше зрелищно арестуван в пловдивската болница УМБАЛ „Свети Георги“ при полицейска акция и обвинен заедно с още петима души за манипулиране на търгове по обществени поръчки за доставка на горива. Според обвинението, което впоследствие катастрофира в съда, Халваджиев е извършил длъжностни престъпления, свързани с търгове за гориво за нуждите на Медицинския университет в Пловдив и общините Смолян, Златоград и Неделино. Освен това силоваци от обкръжението на Халвата принуждавали чрез рекет собственици на малки бензиностанции да купуват горива от тях.
Бандата на Халвата смесвала горивата от „ЛукОйл“ с разредители и ги доставяла на бензиностанциите, давайки им сертификатт на руската петролна компания. Смята се, че от тази схема, която е продължавала години наред,

Маргините спечелили над 20 млн. лв.

Христо Халваджиев прекара няколко седмици в ареста, след което беше пуснат под домашен арест, а натискът от прокуратурата и МВР да стане защитен свидетел срещу босовете на СИК претърпя провал. Халваджиев беше официален съдружник с третия от братята Маргини – Димитър в общо 6 търговски дружества, освен това беше началник на клона на СИК в Смолян – родния град на Красимир и Николай Маринови.
Година и половина преди Халвата да бъде закопчан, братя Маргини бяха арестувани като поръчители на убийствата на Иван Тодоров – Доктора, Любен Гоцев и бизнесмена Никола Дамянов, сочен за един от основателите на варненската групировка ТИМ. Заради това неговия арест и последвалите обвинения бяха тълкувани като опит на държавата да спре нелегалните финансови потоци към братя Маргини. В крайна сметка босовете на СИК бяха оневинени по обвиненията за поръчкови убийства, ковчежникът им Христо Халваджиев също не беше осъден.
През последните 3 години от живота си финансистът на братя Маргини изведнъж изчезна от обкръжението им и тръгна упорит слух, че е бил хванат да

отклонява пари от туристическия бизнес на СИК.

Според мълвата Халвата източвал касата на братя Маргини чрез завишени фактури за покупка на имоти и ремонтни дейности на заведения по Южното Черноморие, купувани с парите на братя Маринови и записвани на имената на подставени лица от Смолян и региона.
През пролетта на 2020 г., няколко месеца след като Христо Халваджиев официално излезе в пенсия като касиер на братя Маргини, маскирани мъже нахлуха посред нощ в къщата на неговия брат Ясен Халваджиев, завързаха със свински опашки ръцете му и тези на 59-годишната му съпруга Росица и извършиха щателен тараш на дома му. Според пострадалият Ясен маскираните бандити съумели да откраднат само 800 лева и дебитна карта на името на 81-годишната му тъща. В Неделио обаче тръгнаха слухове, че

грабителите изпразнили метална каса,

в която се съхранявали милиони на Христо Халваджиев от съвместната му бизнес дейност с Маргините. Извършителите на дръзкото криминално нападение така и не бяха заловени и изправени пред съда, а в Смолян и в региона дълго се коментираше, че грабежът е бил мутренска наказателна акция, насочена срещу Христо Халваджиев.
През последната година от живота си Халвата живееше в София, като според негови познати се е занимавал с покупката на парцели и тяхната последваща продажба. Други твърдяха, че Халваджиев отново е спечелил доверието на братя Маргини и те му поверили строителството на луксозна сграда в района на най-скъпата софийска улица – „Оборище“. Истина или спекулация, но Халвата умря по мистериозен начин малко преди лъскавата жилищна сграда в центъра на София да бъде окончателно завършена.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.