Костов изригна: Сега сме като преди Първата световна война

Иван Костов коментира актуалните събития в България и по света в сутрешния блок на Нова тв. Според него в Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази в годините преди Първата световна война.

По думите на бившия премиер истинският проблем на Първата световна война е пълната безпътица в главите на хората и ние сме на прага да създадем същата безпътица.

Според него в кризата в Близкия изток, нашите българските власти не се ориентират, те се взират само в риска от усилване на бежанската вълна, който според него е с ниска вероятност да се случи.

„Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна агресия срещу всички западно-европейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. „Хамас“ създаде нова линия на разделение. Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби“, обясни Костов.

Според него у нас определението „хибридна война“ остава неизяснено.

„Тя е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през генериране на фалшиви новини. Целта ѝ е да насочи хората срещу базови ценности – като демокрация, като пазарна икономика. Като се нарича капитализма „корупция“ например“, поясни той.

Според Костов руската Пета колона в България постави на върха на страната свой агент за влияние.

„Тази Пета колона се опитва да овладява все повече властови позиции в страната. Като казвам агент за влияние, имам предвид президента Радев. Обработва се общественото мнение през възприятието на хората, за да се създадат у тях убеждения срещу европейското единство“, обясни той.

Относно втория тур на местния вот, Костов отбеляза, че това, което се случи с машинното гласуване, е неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази много сложна ситуация, в която се намираме.

„Техни хора създадоха провокацията на ДАНС, след това създадоха този ажиотаж в Председателския съвет на НС. След това се стигна до ЦИК, която взе решение, с което наруши закона и ни отне избирателни права. Посегна се на декорацията на изборния процес у нас. Обработва се общественото мнение през възприятието на хората, за да се създаде у тях убеждение срещу европейското ни единство и всичките ни ценности. Това нещо ражда изтласкването на върха на държавата на хора, които не им е там мястото“, смята бившият премиер.

Той призова всички хора от демократичната общност да гласуват, защото „посегнаха на демокрацията и на нейната сърцевина, и стана колективно“.

„Вижте колко много хора участват в това нещо и в този смисъл намирам намирам кризата за взела много големи мащаби в България. Затова трябва да се гласува“, посочи Иван Костов.

„Ние сме демократи, когато правим трудни избори, а не лесни. Лесни всеки може да направи“, каза още Иван Костов в призива си да хората да излязат и гласуват в неделя,

Той призна, че за част от демократичната общност очевидно изборът ще бъде труден.

„За мен това, че трябва да отида да гласувам, е категорично. Не можем да избягаме в този труден момент от собствените си отговорности като граждани“, допълни той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.