Корнелия върна мандата неизпълнен, президентът обявява дата за избори

„БСП за България“ върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

„Направихме всичко възможно, изведохме четири задачи, както ги обсъдихме с вас. Става ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за кабинет, поради тази причина връщам третия мандат“, каза соцлидерката и връчи обратно празната папка на президента.

„Аз искам да ви поздравя за усилия в една много трудна ситуация, пожелавам ви успех“, отвърна той.

 Румен Радев уточни пред медиите, че ще обяви дата за провеждане на предсрочния вот и за разпускане на парламента преди това след следобедната среща с ЦИК.

„На базата на информацията от ЦИК ще взема решение за разпускане на 48-ото НС и датата на изборите“, каза Радев, след което той и вицепрезидентът Илияна Йотова се здрависаха с ръководството на БСП.

В петък миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова, след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ПГ на „БСП за България“, обяви, че ще върнат мандата.

Преди това на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“.

Отзоваването на Бойко Борисов и обещанието му, че ГЕРБ ще преразгледат категоричната си заявка, че не може да управляват с БСП, мнозина политици и анализатори предрекоха, че разговорът в парламента е бил репетиция за общо управление след вота. 

От „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ не дойдоха на разговор, а преди това категорично отказаха подкрепа на бившия си коалиционен партньор от кабинета „Петков“. „Възраждане“ пък останаха верни на себе си и не се появиха на разговора, както не направиха и при предишните два опита за съставяне на кабинет- 

След като не получи подкрепа за кабинет с мандата на социалистите, Нинова обяви, че няма да го бави и ще го върне още в понеделник. Визитата на австрийския канцлер Карл Нехамер обаче отложи церемонията за вторник.

Преди БСП неизпълнени мандати за съставяне на кабинет върнаха първо ГЕРБ, а после и „Продължаваме промяната“.

Единствено от партията на Бойко Борисов представиха за гласуване на пленарната зала състав на правителство, начело с проф. Николай Габровски, но то беше отхвърлено.

След връщането и на третия мандат президентът трябва да обяви кога ще разпусне парламента и коя ще е датата на следващите предсрочни избори – през март или през април. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.