Корнела пак се дъни – наказва опоненти, за да ги спре за лидерския пост

Разширеното ръководство на БСП ще заседава днес (25 февруари) и се очаква да изпълни заканата на лидера Корнелия Нинова за наказания на социалистите, които подкрепиха – против волята на партията – избора на председател на Столичния общински съвет от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“).Ключовият вътрешнополитически въпрос, на който форумът ще даде отговор, е дали Нинова ще използва случая, за да отстрани един от претендентите за председателския пост в партията от състезанието наесен.

За заседанието пресслужбата на партията, за разлика от обичайно, не е съобщавала на медиите. „Дневник“ научи за него от опоненти на сегашния лидер. Потвърдиха го и представители на близкото обкръжение на председателя. Те обаче отказаха да коментират какво ще се случва на сбирката.

Дневният ред на Националния съвет, с който „Дневник“ се запозна, включва оценка на управлението на страната, проект на предизборна платформа на БСП за предстоящия през юни вот за Европарламент, както и широката формулировка „организационни въпроси“. Според източници от БСП тъкмо така се очаква лидерът на партията да прокара наказанията.

Наказания с по-висока цел

Цветомир Петро беше избран начело на общинския съвет в София с подкрепата на общинските съветници от коалицията „БСП за България“, както и на други партии. Групата на левицата в съвета наброява общо девет души, като представителите на БСП са седмина. Лидерът им е Иван Таков, председател на БСП-София и очаквана кандидатура за нов председател на социалистическата партия на изборите, които ще са през есента на тази година.

Че последствия за общинските съветници ще има, се разбра още в деня на гласуването в София, когато Нинова обяви, че ще събере партийните органи с цел наказване на прегрешилите. Ден след това ръководството обяви, че сваля доверието си от избраниците на БСП за столицата. А Иван Таков сам каза, че е заложил главата си.

Сега въпросът е колко тежко ще е наказанието на Таков, който може да се окаже пряк конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост.

Уставът на БСП предвижда ограничение от два мандата за председателя. То беше въведено с промени през 2017 г. Тъй като Нинова беше г избрана за първи път през 2016 г. и преизбрана през 2020 г., социалисти неофициално допускат тя се кандидатира отново с аргумента, че е избрана само веднъж по новите правила. Публично тя самата избягва въпроса, но не отрича възможността да се кандидатира за председател за трети път.

Според устава на БСП Националният съвет „взима решения за налагане на мерки за партийно въздействие“. По-леките наказания са забележка, порицание, разграничаване от конкретни действия, а по-тежките:

  • временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатират за такива в срок от една година
  • изключване

Националният съвет, контролиран от Нинова, може да възпрепятства Таков да се кандидатира за председател или като го изключи от партията, или като го ограничи за година да се кандидатира за неин орган. Социалисти обаче смятат, че до последно ще е неизвестно дали лидерът ще има необходимата за това подкрепа в съвета.

Ако ръководството на БСП реши да налага тежките наказания на Таков и общинските съветници, ще му е по-трудно. Причината е, че според устава за леките е необходимо обикновено мнозинство – половината присъстващи плюс един. За изключване или отнемане на права обаче трябват повече от половината членове на Националния съвет. Съветът се състои от 171 души, така че за по-тежките наказания срещу Иван Таков и останалите общински съветници са необходими поне 86 гласа.

Подкрепа за Таков

Иван Таков оглавява най-голямата организация на БСП в страната, със структури във всички 24 района на столицата. От седмици централното ръководство и софийските социалисти спорят задочно през съобщения до медиите по въпроса имат ли право на самостоятелно решение общинарите.

Тон даде пресслужбата на Корнелия Нинова, като беше посочено, че общинските съветници са нарушили решение на Националния съвет, защото са гласували за кандидат, различен от техния – Диана Тонова, и са подкрепили създало се за целта мнозинство. Бяха разпространени позиции на организациите в „Люлин“, „Красно село“ и „Оборище“ (организацията на Нинова), които смятат, че действията на общинските съветници са в разрез с морала и Таков трябва да си подаде оставката.

БСП-София обаче също разпространи позиции от „Люлин“ и „Красно село“ в подкрепа на своите тези, както и от районите „Връбница“, „Красна поляна“, „Лозенец“, „Възраждане“, „Надежда“, „Средец“, „Овча купел“, „Банкя“ и „Младост“. Общинските съветници се позовават на решение на Градския съвет, според което може да подкрепят председател на Столичния общински съвет при широк политически консенсус. Смятат това за „несравнимо по-добрата алтернатива от това да хвърлим в пълен колапс Столичната община“.

А двоен аршин има ли

Необходимостта от наказания за общинските съветници, подкрепили „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) Нинова и приближените ѝ аргументират най-вече с три причини:

  • БСП-София обжалва резултатите от изборите в столицата и подкрепата в съвета е лицемерна
  • Столичните социалисти влизат в мнозинства с ГЕРБ за избора на председател и за комисиите в съвета
  • Подкрепата за първата политическа сила в София е проява на лицемерие заради демонтажа на Паметника на съветската армия

Ръководената от Нинова партия се обявява за бореща се с модела на управление на ГЕРБ. Исканото от „Продължаваме промяната – Демократична България“ демонтиране на паметника отдавна изостря допълнително отношенията с идеологически различната БСП. Общинските ѝ съветници дори поискаха оставката на Областния управител на София Вяра Тодева.

Източници на „Дневник“ от социалистическата партия посочиха обаче, че ръководената от Нинова партия не е така бдителна за кооперации с ГЕРБ в други места в страната, където вниманието не е така фокусирано както в София. Като примери се дават Сопот и Мизия.

В Сопот кметът Станислав Стоенчев (член на тясното ръководство на БСП) е избран от коалиция, включваща БСП и ДПС. Формацията има преимущество и в общинския съвет, а ГЕРБ има само двама представители. Въпреки това, избрана за председател на общинския съвет е Нели Пенева от партията на Бойко Борисов. Според информация на Българското национално радио (БНР) тя е избрана с гласовете и на седемте представители на коалицията около БСП и ДПС.

В Мизия общинският съвет се състои от 13 членове, като ГЕРБ има шестима представители. За председател с 11 гласа е избрана Татяна Спасова от партията на Бойко Борисов. Преглед на протокола от тайното гласуването сочи, че по всяка вероятност тя е получила подкрепата и на двамата представители на БСП. Оставащите два гласа са за Трифон Тодоров, вероятно дошли от колегите му от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.