Конституционалист похвали ИТН: Държи се най-последователно!

Утре трябва да продължи първото заседание на Народното събрание, което се очаква да избере председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма.

Според конституционалиста проф. Пламен Киров в момента се печели време. „Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират трябва да се избере председател на НС“, обясни той по БНТ.

В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опита няма да започнат, докато не бъде конституционализиран парламентът, докато не бъде избран председател на НС“, каза проф. Киров.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива имат Министерски съвет и всеки народен представител, каза професорът.

Конституционалистът смята, че най-последователно в това НС се държи най-малката политическа сила – „Има такъв народ“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.