КОНПИ загуби дело за 2 млн. лв. срещу покойния вече ген. Стоян Тонев

Ген. Стоян Тонев бе реабилитиран посмъртно по обвиненията от КОНПИ. Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество загуби окончателно дело за 2 млн. лева.

Става дума за исковете за отнемане на имущество, които комисията заведе преди седем години срещу покойния вече бивш шеф на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, които след това бяха насочени срещу съпругата му Величка и децата им, съобщи „Лекс“.

Делото за конфискация започна, след като през 2017 г. военната прокуратура прати на съд ген. Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки.

КОНПИ започна проверка за имуществото на ген. Тонев в периода от 2005 г. до 2015 г. и установи несъответствие между приходи и разходи за над 1,2 млн. лева. През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лева от Тонев. Сред имуществото на фамилията, което комисията искаше да бъде отнето, бяха дружествени дялове, апартамент в столичния район „Оборище“, гараж, автомобил „Фолксваген“, имоти в село Грашево край Велинград и край язовир „Батак“, пари от продажба на имоти и др.

В крайна сметка обаче и градският, и апелативният съд отхвърлиха изцяло исковете на КОНПИ срещу Тонев и наследниците му. Софийският апелативен съд се довери на заключенията на тройна оценителна и на една икономическа експертиза. От тях става ясно, че приходите на Тонев и съпругата му в проверявания период са били за над 3,2 млн. лева, при разходи, включително за купени имоти, автомобили, дялове във фирми и плащания по кредити, за близо 2,6 млн. лева. Така разликата между приходи и разходи е останала положителна и е 632 820 лева. Комисията оспори решението и пред Върховния касационен съд (ВКС), но преди дни той отказа касационно обжалване и сложи точка на спора.

„Несъответствие въобще няма (а още по-малко значително), поради което искът е неоснователен. При формиране на изводите си, съдът е обсъдил всички възражения на Комисията“, се казва в определението на ВКС.

Стоян Тонев беше и депутат от ГЕРБ, но подаде оставка, когато започна разследването срещу него. Той беше обвинен, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лева от неизгодни договори. След смъртта му наказателното дело в съда продължи срещу проф. Кадурина, която беше обвинена, че е използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма „Дерма прим“. Кадурина беше оправдана вече на две инстанции по това дело, като се очаква окончателно решение на ВКС. Срещу нея КОНПИ също заведе дело за отнемане на имущество за над 2,8 млн. лева, което още не е приключило.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.