Конфискуват къщата на Цветан Василев в Швейцария?

Луксозната къща в Швейцария на бившия банкер и собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев може и да бъде конфискувана от българския съд. Този извод може да се направи от определение на Върховния касационен съд от 16 октомври, пише Euractiv.

Преди една година Софийският градски съд отказва да разгледа искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфискация на швейцарската къща на ексбанкера.

Съдия Галя Вълкова се позовава на Конвенция относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела и прогласи, че градският съд не е международно компетентен да разгледа предявения от КПКОНПИ иск срещу Василев и съпругата му в частта за къщата в Швейцария. Става дума за недвижим имот в кантон Женева – жилищна сграда с едно жилище с площ 240 кв. м, още една сграда от 40 кв. м, подземен гараж от 70 кв. м, подземно воднотехническо съоръжение с площ 8 кв. м.

КПКОНПИ оспори това определение пред Софийския апелативен съд и спечели. Апелативните съдии определиха, че в случая не се прилага Конвенцията, сочена от долната инстанция, тъй като не става дума за спор за вещното право на собственост между Комисията и семейство Василеви.

Комисията не оспорва правото на собственост върху имота, а твърди, че той е придобит незаконно, обяснява още апелативната инстанция. Спорът се отнася до законността на средствата, с които имотът е закупен и затова българският съд е изключително компетентен да се произнесе по въпроса за отнемане на имущество/недвижим имот, който се намира в чужбина.

Така апелативният съд решава, че българският съд е компетентен да се произнесе по въпроса за отнемане в полза на държавата на недвижимия имот, придобит от съпругата на Василев – Антоанета Василева, и намиращ се в Швейцария.

Семейство Василеви са пробвали да атакуват това определение, но Върховният касационен съд не допуска жалбата им. Така в сила остава актът на апелативните магистрати.

Процесът за конфискация срещу Василеви беше образуван през март 2016 г. Ответници по него освен Василев, са съпругата му и дъщеря им, както и 24 фирми. От всички тях КПКОНПИ претендира за отнемане на имущество, оценено за 2,2 млрд. лв.

През март 2018 г. Софийският градски съд спря делото, защото реши да попита Съда на ЕС в Люксембург дали като позволява отнемане от хора, които не са осъдени, българският закон за конфискацията не противоречи на правото на съюза. 2 години по-късно Люксембург отговори, че правото на ЕС не пречи на делото за конфискация и така то бе възобновено. Малко след това КПКОНПИ се отказа от претенциите си срещу дружествата InterV Investment, „Вива Телеком България“ и БТК – общо за 356 млн. лв.

В иска за конфискация има множество имоти в София, Варна, Созопол, наличности по сметки, дружествени дялове, 288 картини, оценени на близо 1 млн. лв., както и „ценни изделия“ (сред тях колекции от монети, статуетки и др.) на стойност малко над 750 хил. лв.

Следващото заседание по гражданското дело за конфискацията е насрочено за 17 ноември.

Междувременно тече и наказателният процес за източването на банката. По него заедно с Василев има още 17 подсъдими за присвояване на над 2 млрд. лева. Това дело започна по същество през февруари 2019 г., близо 5 години след фалита на банката.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.