Коментар: Справедлив преход не е затваряне на мини, а икономическа трансформация на региони

Процесът по справедлив преход, който трябва да се случи сега, е процес по икономическа трансформация на целите региони. Не трябва да се гледа като затваряне на мини или на ТЕЦ-ове, а като възможност за цялостна реорганизация на конкурентоспособността на определен регион и на неговата икономическа база.

Това каза в интервю за БНР Божидар Иванов, градски и социален изследовател с опит в международни и сравнителни изследвания в градско и регионално планиране и политики в райони, заплашени от обезлюдяване, изследвал осъществения справедлив преход във въглищните райони на Германия и Люксембург.

„Примерите от Германия и Люксембург показват една установена традиция за дългосрочно планиране и на икономическа трансформация на региони“, добави той.

Той подчерта, че България има значителен финансов ресурс от ЕС и обмен на политики, които може да използва сега.

По думите на Божидар Иванов, който е и преподавател в университета „Еразмус“ в Ротердам, Нидерландия, финансовият ресурс трябва да бъде използван за дългосрочно планиране, което да трансформира въглищните региони:

„Те могат да използват лукса на този ресурс, за да открият нова икономическа база, която включва и преквалификацията на хората“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.