Коментар: ПП-ДБ са като пеперудката, която тропнала с крак

Ултиматумът, който ПП-ДБ поставиха на ГЕРБ ми напомня книжката „Пеперудката, която тропнала с крак“. Това коментира в интервю за БНР политологът Петър Чолаков.

Към момента интересът на ПП-ДБ е да се запази правителството, въпреки този ултиматум. Те не биха рискували, защото ако сега се проведат парламентарни избори, вероятно за тях резултатът ще  е разочароващ. Възниква обаче въпросът дали ако продължават да отлагат, няма да се окаже, че при едни избори, проведени заедно с местните или след тях, електоралната социология няма да ги попари още повече. Хамлетовският въпрос пред ПП-ДБ е колко да стоят в това управление“, смята Чолаков.

Ако сега има избори, ГЕРБ пак ще са първа политическа сила, посочи още той и допълни:

„Не растат електорално, но ще си запазят позициите. Драмата е за по-малкия коалиционен партньор“.

Чолаков определи като ясен знак предпочитанието на Борисов в събота да се срещне с активисти на ГЕРБ, вместо с лидерите на ПП-ДБ, след като в петък те му поставиха 7 условия, за да продължи управлението на настоящето редовно

„Това разбива тезите, че Бойко Борисов и ГЕРБ са поставени до стената и че самото правителство е триумф на партиите на промяната“.

Ако ще се записват  нещо, очевидно ще трябва да се помисли за друг тип формат, отбеляза политологът.

„Този ултиматум ми напомни за заглавието на приказката „Пеперудката, която тропнала с крак“. Условията все пак имат своето основание, но въпросът е какви са лостовете на ПП-ДБ да налага каквото и да е на ГЕРБ.

Борисов показа, че не фетишизира тази сделка, която е сключена между ПП-ДБ и ГЕРБ. Във всеки момент ГЕРБ са готови да се откажат. Това не е изненада. Те нямат подписано споразумение. ПП-ДБ се оказаха в ситуация, в която има заместник-министри на ГЕРБ, но от партията на Борисов казват, че това правителство не е тяхно. Хем ГЕРБ участва във властта, хем ДПС са знаме на конституционните промени и има основание да подозираме, че и те участват в сделката, хем накрая ПП-ДБ ще изядат и боя“.

Проблемът е, че ПП продължително обясняваше, че няма да управлява с ГЕРБ, отбеляза Чолаков.

„Борисов не държи да се нарича коалиционно споразумение, но иска да види нещата разписани. Когато обаче си формулирал нещо, което озвучи като категоричен императив, не може да се опитваш да се измъкваш.

ПП-ДБ не искаха да се нарича коалиция и да подписват споразумение, защото това щеше да даде основание да се каже, че са предали избирателите си. Те имат морален проблем“.

Ако разглеждаме правителството като пиеса, някои от актьорите изглеждат много добри. Проблемът е с режисьорите, заяви политологът.

„Заглавието на пиесата би било „Почтеният корупционер“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.