Коментар: Мария Габриел ще загуби поста си на еврокомисар

Има голяма опасност България да остане без еврокомисар. Това заяви пред БНР Георги Готев, Euroaktiv. 

„Очакванията са, че Мария Габриел ще бъде принудена в едни момент, вероятно при връчването на мандата, да подаде оставка като еврокомисар. Така ще загуби тази служба, която в голяма степен дължи на Бойко Борисов. Ще го направи, защото му е задължена. Борисов я направи първо евродепутат, след това еврокомисар. Ако се отметне, той със сигурност няма да я постави в списъка с избираеми места за евродепутати. По всичко изглежда, че България ще остане без еврокомисар“.  

Днес български журналисти са задавали въпроси на представители на ЕК за необходимостта Габриел да подаде оставка. От Комисията обаче не са заели твърда позиция, обясни Готев. Неофициално обаче им е обяснено, че този процес на влизане в българската политика не може да продължи прекалено дълго.

„Ще трябва в един момент да подаде оставка от ЕК. Очаквам тя да загуби поста си, а също опитът за съставяне на правителство отново да бъде неуспешен. Бойко Борисов й прави мечешка услуга и тя ще остане от два стола на земята„. 

Журналистът напомни за преместването на Кристалина Георгиева от ЕК в МВФ, когато България остана без еврокомисар повече от две години. 

Има голяма опасност България да остане без еврокомисар отново“.

Урсула фон дер Лайен вероятно ще иска това отново да е жена и да е от Европейската народна партия, смята Готев. 

„Но не вярвам Борисов да е на власт, за да изпрати такъв комисар. По-вероятно е отново да сме със служебно правителство и излича, че Борисов подарява на Радев възможността да предложи комисар. Това обаче не значи, че Урсула фон дер Лайен ще приеме предложението на Радев. Шансовете България да има нов еврокомисар, след като Мария Габриел загуби поста, са малки“. 

България губи един важен ресор, в който има концентриран голям финансов ресурс, обясни Готев. 

„Когато един еврокомисар напуска, не означава , че ако бъде заменен с негов сънародник, той ще получи същия портфейл. От един невзрачен еврокомисар, ще останем без еврокомисар. Това ще е резултатът от политическите експерименти на Борисов„.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.