Коментар: Коалицията ПП-ДБ може да гръмне отвътре

Договарянето между партиите у нас става все по-трудно, защото твърдите ядра гласоподаватели започват да се люспят и се нуждаят от все по-силни, все по-твърди и все по-крайни стимули. Това, обаче, прави невъзможно преговарянето между различните сили, коментира в „Денят започва“ съветникът на служебния министър-председател Гълъб Донев – проф. Александър Маринов.

„Знаете, че най-често в този случай се използва образа на врага – другите са лоши, само ние сме добрите. Това мобилизира, но вече не чак толкова много хора, защото хората се интересуват повече от това какво предлагаш и каква работа може да свършиш“, каза проф. Маринов.

Той прогнозира, че някои от скандалите, които се използват срещу политическите партии може да имат обратен ефект.

„Може да имат обратен ефект поради специфичния момент, в който са възникнали, както и поради двойния стандарт, който се прилага по отношение на участниците в тях. Така че, да се използва скандалът като оръжие, е много рисковано, защото той носи негативни послания, а няма партия без скандали.

За „Магнитски“ не е ясно как ще проработи – да не стане като настъпването на мотиката. Защото – всяка помощ е добре дошла, но какъв е мащабът на българските бизнесмени, че да представляват заплаха за Америка? Това е наш проблем и ние трябва да си го решаваме. Освен това у нас действа презумпция за невинност и е странно да се изисква от когото и да е доказва своята невинност“, каза проф. Маринов.

Той посочи още, че в момента президентът Румен Радев не може да свика Консултативен съвет по национална сигурност по какъвто и да е въпрос, защото по закон в него участват председателите на парламентарните групи, а няма действащ парламент.

„Свикването на КСНС не е едностранна инициатива на президента, тя обикновено се съгласува. Няма смисъл да се съберат формално и после всеки да говори каквото си е решил. За да се проведе такова нещо, трябва да бъде съгласувано“, допълни той.

Проф. Маринов изтъкна, че на новата коалиция в ляво не може да се гледа като на президентски проект, но уточни, че е очевидно, че държавният глава има влияние и в старата и в новата лява формация.

За обединението на ПП, ДБ и граждански формации проф. Маринов коментира, че подобна коалиция може да работи само на базата на ясни правила. В противен случай рискува да „гръмне отвътре“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.