Коментар: И Крум Зарков яхна съдебната реформа, а ресорът му е на командно дишане

Кандидатите да реформират съдебната система се увеличават пропорционално на неуспехите, които търпят всички, опитващи се да отстранят главния прокурор Иван Гешев и да овладеят прокуратурата. И докато доскоро това беше лайтмотив предимно на ДБ, в частност на Христо Иванов, от известно време и служебният министър на правосъдието Крум Зарков се упражнява активно по темата.

Проблемът е, че Зарков има доста по-належащи проблеми за решаване в ресора си, като например случващото се (или неслучващото се) в Агенцията по вписванията. Пълен крах претърпя привеждането в съответствие със Закона за особените залози и удължаването на срокът за въвеждане на системата на Централния регистър за особените залози. На заседание на Правна комисия изпълнителният директор на Агенция по вписванията Даниела Митева и министър Зарков посочиха, че е необходимо отлагане на преминаване на системата с поне още 6 месеца, като изтъкнаха, че понастоящем не са приети промени в Закона за особените залози, не е приета Тарифа за таксите и не е приет нов Устройствен правилник на Агенцията, с който да бъдат отпуснати бройки за длъжностни лица по вписванията. Тези „поне още 6 месеца” обаче водят до логичния въпрос защо години след първото удължаване на регистъра, същият все още не може да стане факт и какво е възпрепятствало трима служебни министри на правосъдието да внесат необходимите законови изменения.

И вместо да се предприемат спешни действия за осъществяване на реформата от 01.01.2022 г., бяха предприети доста закъснели активности за отлагане на воденето на регистъра от Агенцията с още една година. Отлагането на закона се случи на 28.01.2022 (почти месец след като законът вече е в сила) с изменение на преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет.

По този начин дългоочакваната реформа се отложи с още една година до 01.01.2023 г.  като се очакваше през тази една година Агенцията по вписванията, заедно с Министерство на правосъдието, да запълнят всички празноти  – както нормативни, така и организационни. Необходимо беше да се актуализира Устройственият правилник, за да има длъжностни лица по вписванията, Актуализиране на Наредбата, на Тарифата за таксите, които ще се събират. Дейности, които не следваше да отнемат повече от два месеца, включително обществените обсъждания. Да, ама не.

Почти две години от встъпването на новия изпълнителен директор Даниела Митева декларираните „резултати“ се изчерпиха с едно информационно съобщение на сайта на Агенцията, с което ни уведомиха, че всичко си продължава както досега, т.е. че не се изпълнява законът. Още по-лошо, вместо да се предприемат мерки поне законността на досегашния „ред” да бъде гарантирана чрез своевременно удължаване на срока за преминаване на регистъра към АВ, поради безпардонно бездействие на ръководството на Агенцията, не само че в момента е незаконно да се вписва както е било досега, но не може да се вписват особени залози и в агенцията както повелява закона.

Абсурден нормативен вакуум, заради който милиони левове са под риск в условия на плаваща рецесия… Престъпно бездействие – дали поради некомпетентност или умисъл, е също важен въпрос.

Освен че няма регистър, отново не е удължен срокът за преминаването му към Агенцията по вписванията или поне не по познатия начин чрез промяна в закона, макар че двете институции надлежно публикуваха новина, че се очаква срокът да бъде удължен. От тук възникват доста въпроси: какви са вписванията в момента; нищожни ли са; или щом има новина всичко е наред… Вероятно удължаването на закона няма проблем да стане отново със задна дата, макар че може доста да се разсъждава по този въпрос. А ако законът не бъде удължен, каквито са надеждите на несвършилите работата си? Има ли допълнена тарифа? Има ли актуализирана наредба? Има ли устройствен правилник? Какъв е ефектът в правната и икономическата сфера от липсата на работещ регистър на особените залози? Агенцията по вписванията, Министерството на правосъдието, Крум Зарков – всички мълчат по темата.

И вместо Зарков да насочи усилията си към този съществен проблем, касаещ не просто ръководеното от него министерство, в последните месеци той активно се занимава със съдебната реформа, като преди няколко дни отново увери всички, че законопроектите, свързани с нея, ще бъдат внесени още в първия работен ден на новия парламент.

Съвсем резонно се появява и сериозният въпрос, касаещ вписвания за милиони лева: Ако не се удължи срокът със задна сила, какво следва ? Кой ще поеме отговорността за този провал, аналогичен със срива на Търговския регистър? Аналогичен, защото липсата на въведен Централен регистър на особените залози, е вторият безпрецедентен удар по търговския оборот. Бизнесът във всичките му измерения ще е напълно блокиран. Недостъпни за справка биха били всички вписвания, извършени след 01.01.2023 г., което ще направи невъзможно и всякакво легитимиране на представляващите лица. Остойностяването на претърпените вреди и пропуснатите ползи ще е практическо невъзможно както за гражданите, така и за юридическите лица. Още по-трудно е обаче остойностяването на срива на доверието на обществото към способността на държавата да гарантира сигурността на информационни масиви.

Цари не просто пълен хаос, защото на практика всяко, извършено в Министерство на правосъдието вписване на особен залог, е напълно нищожно, поради обстоятелството, че Закон за удължаването на работата по регистъра, не е приет. Поставени сме пред хипотеза, в която заложният кредитор не би могъл да противопостави вземането си на трети лица, не би могло да се реализира и търсенето на отговорност за действителността на вписването по съдебен ред. А как ще се процедира с вписването на особен залог на селскостопанска продукция, суровини, стоки и материали?

Всъщност случващото се поставя под въпрос функционирането на държавните електронни системи, изграждането на електронно правителство и гарантирането сигурността на икономическия оборот. При тези обстоятелствата отлива на чуждестранни инвестиции ще остава закономерна величина. А имайки предвид един от големите потребители на ползване на услугата „особен залог“ – банките, е поставена под заплаха и фискалната политика на държавата, и то в период, в който следва да бъдем приети в еврозоната. Но по този въпрос Зарков мълчи…

Макар на блиц контрол да чухме как Зарков уж пое отговорност, че той е взел решение за отлагане на срока, проблемът е, че просто с новина на сайта не се санира незаконосъобразност на действията, нито отговорността се поема само на думи, а това трябва да се случва така, както навсякъде към белия свят, към който уж се числим и ние – с подаването на оставки.

Точно както преди почти 5 години, през 2018 г., когато се срина Търговският регистър,  именно настоящият министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че се касае за „безпрецедентна криза, която не се изчерпва само с оставката на един човек” (тогава оставка подаде Зорница Даскалова – към онзи момент шеф на Агенцията по вписванията).

Сега обаче г-жа Даниела Митева – настоящият директор на Агенцията, нито се е оттеглила от поста, нито министър Зарков е поискал това, да не говорим пък той да се оттегли от неговия. Цари гробна тишина, а вече втори месец особените залози са в незаконност, още по- лошо – не се знае докога.

И на този фон, на цялото това безхаберие и опасност за гражданите и бизнеса, Крум Зарков гордо обикаля тв студиата, за да ни обяснява как щял да „натиска”, докато съдебната реформа не се осъществи. Министър Зарков, „натиснете“ първо в ресора си, макар и със забавяне – поискайте оставката на г-жа Даниела Митова, а после оправяйте правосъдната система!

Автор: Виктория Георгиева, Tribune.bg

Виктория Георгиева е завършила „Реализация и подготовка на ТВ предавания“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и „Религията в Европа“, направление „Ислям“, отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в „Ах, тези медии!“, редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в. „Труд“.

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.