Колко човешки жертви са необходими на държавата, за да вземе адекватни мерки срещу нелегалните мигранти?

Колко трагедии с човешки жертви са необходими на държавата, за да предприеме адекватни действия за защита на българската граница срещу нелегалната миграция и трафика на хора? Шокиращият случай от миналата седмица на задушени 18 афганистанци, сред които и дете, в тайниците на камион до софийското село Локорско, отново доказа, че проблемите с бежанския натиск от Турция остават нерешени.

Същата пробита система, която позволи да се случи този трагичен инцидент, е виновна и за смъртта на двамата полицаи в Бургас, които само преди половин година бяха прегазени от автобус с нелегални мигранти. Жертва е и служителят на МВР, който почина от раните си след гонка с трафиканти в София. 

1. Кой е виновникът?

Очевидният отговор на този въпрос е, че виновни са престъпниците – каналджиите, които срещу няколкостотин евро на човек обещават да прекарат мигрантската група до съседна на България държава. За конкретния случай с камиона, който е превозвал 52 души от Афганистан в тесни тайници под товарното отделение, бяха задържани седем човека, от които за четирима има безспорни доказателства, според прокуратурата. Става дума за организирана престъпна група, която извършва каналджийство, като приема мигрантите от границата с Турция и ги превозва до Сърбия. Нищо по-различно от това, с което се занимават още десетки престъпни групи у нас. Същото обвинение получиха и задържаните трафиканти, които са отговорни за смъртта на двамата полицаи в Бургас миналия август.

Да продължават да се повтарят тези трагедии обаче безспорна вина носят отговорните лица в системата – политици, полицаи и магистрати. Няма как иначе да се обясни фактът, че хиляди хора години наред влизат откъдето си пожелаят през българската граница, разполагат се в центъра на София и други големи градове пред погледа на полицията, а накрая напускат държавата по същия нелегален и безпардонен начин. Това е и една от причините България вече повече от десетилетие да не може да влезе в шенгенската зона независимо кой е на власт.

Въпреки това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че през своето 10-годишно управление е направил така България да бъде давана за пример за нулева миграция. Фактите обаче го оборват. Официалната статистика на МВР за незаконната миграция показва, че преди две години, през 2020 г. – периодът, за който говори Борисов, са заловени 3486 нелегални мигранти – число, което е далеч от нула. Действително, в сравнение 2022 г., през 2020-а заловените мигранти са около четири пъти по-малко. До 5 декември м.г. са задържани 14 794 нелегални мигранти. Пикът на мигрантския поток в страната е бил през 2015 г. – 30 548 души.

Политиците не са единствените, които прехвърлят вината другиму за буквално убийствения трафик на мигранти. Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който наскоро обеща държавата да отговори с цялата си мощ на този тип престъпления, сега обяснява, че не МВР, а прокуратурата трябва да бъде питана за инцидента с удушените мигранти. „Е, как да се борим с тези хора?! Ние сме го заловили няколко пъти, ние сме го предали на правосъдието. Защо се пита полицията, а не се питат другите отговорни институции какво направиха те, за да предотвратят този случай“, коментира министърът, като уточни, че единият от арестуваните за трагедията вече е осъждан за трафик, но е получил едва 5 месеца затвор след споразумение с държавното обвинение.

Атаките на Демерджиев срещу прокуратурата заради нелегалните мигранти са изненадващи, тъй като точно преди месец той и главният прокурор Иван Гешев изглежда бяха заровили томахавките. Поводът беше именно акция срещу нелегалната миграция. „На територията на страната вече има успешни реализации на ГДБОП и Гранична полиция. Ударени са сериозни групи за каналджийство. Акцията продължава и в следващите дни не само в България, но и в Турция“, похвали се през януари Демерджиев, а Гешев благодари както на ръководството на МВР, така и на стотиците полицаи.

Според самият главен прокурор пък виновните за зачестилите трагедии с мигранти са политиците, които в 47-то Народно събрание закриха специализираното правосъдие. „Това е трагичният резултат от това, което наричаме „съдебна реформа“. Статистиката ни е категорична. За 9 месеца има около петдесет процента по-малко дела за организирана престъпност“, каза Гешев в интервю за сайта ПИК. Ако цитираните проценти са верни, това всъщност показва лоша работа на държавното обвинение, тъй като единствено то може да образува досъдебно производство. Но други институции не потвърджават числата на Гешев. Според данни на МВР и съда всъщност има бум на делата за трафик на мигранти. През 2021 г. са съставени три досъдебни производства за каналджийство в Бургас. За 2022 г. до февруари 2023 г. – те са 170.

2. Как става трафикът?

От официалната информация в разследвания за трафик на мигранти става ясно, че дейността най-вече включва превоз от една точка до друга. Нерегламентираното преминаване на границата става чрез товарни автомобили или директно през граничната ограда чрез стълба. Именно така са прескочили ограждението и намерените задушени в камиона мигранти, които са прекарали два дни в гората край Ямбол, а после са били натоварени в тайниците. Според известното досега всеки от мигрантите е дал по 7000 евро, и то само за прекарването на територията на България.

Дори от Софийската градска прокуратура признават, че тактиката на трафикантите е добре позната на разследващите. „Бяха разпитани обвиняемите и част от тях дадоха подробни обяснения по повод престъпната схема, организацията, трафика на мигрантите от турската граница през България към Сърбия. Повечето неща ги знаехме и те се подкрепят от другите доказателства”, каза зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев. Факт е, че подобен инцидент със задушени мигранти в камион се случи през юни 2022 г., когато български шофьор на ТИР беше задържан в Турция, след като в ремаркето му бяха открити 81 нелегални мигранти, някои от които припаднали от липса на достатъчно въздух.

Самият превоз на мигрантите по българските пътища пък става по най-различни схеми, които понякога шокират със своята изобретателност. Най-често се ползват 8-местни автомобили, автобуси или тирове с пригодени багажници. Понякога каналджиите прибягват и до по-необичайни методи. В края на миналата година бургаската полиция задържа 14 души – от тунизийски, либийски и сирийски произход, облечени като медици и пациенти, които са били превозвани в линейка, купена от автокъща. Тя е била напълно оборудван с медицинска техника, включително и със син буркан. Преди това пък нелегални мигранти бяха открити в багажника на инкасо автомобил. Група от 38 сирийци и афганистанци дори опитаха да влязат в България по море в района източно от нос Шабла. Заради лошите метерологични условия се наложи Гранична полиция да ги доведе безопасно до българския бряг.

3. Какво пази виновните?

Несъмнено се усеща липса на справедливост, когато става дума за трафика на мигранти. Много от престъпните групи продължават да работят необезпокоявано, а тези, които все пак стигат до съд, завършват с мижави наказания, най-често условни. Причините за това изобщо не се коренят в закриването на спецпрокуратурата, както твърди Гешев. Точно спецправосъдието беше обвинявано, че бездействия по отношение на този тип престъпност. Докато вътрешен министър беше Бойко Рашков, МВР обвини спецпрокуратурата, че от 2018 г. не предприема нищо по дело срещу 7 души за трафик на мигранти. За него главният секретар на МВР е сигнализирал Висшия съдебен съвет заради липса на съдействие от наблюдаващата прокуратура.

Държавното обвинение твърде често спестява работа, като прибягва до споразумения с подсъдимите, което неминуемо води до по-леки наказания. От 31 наказателни производства от общ характер със същия предмет на разследване – незаконен трафик, 21 дела са приключили със споразумение, съобщиха от районния съд в Бургас в края на м.г.  „Един от основните хора, замесени в тази ситуация, довела до този изключително тежък инцидент със задушените мигранти, е получил два пъти по пет месеца със споразумение с прокуратурата и съдът ги е акумулирал и му е дал общо 5 месеца. Той ги излежава тези пет месеца и месец по-късно извършва това престъпление“, разкри вътрешният министър Демерджиев.

МВР обаче също има вина групите за трафик да остават безнаказани. Не е тайна корупцията в редиците на полицията, която опъва чадър над незаконния трафик. „Има данни за поне 10 гранични полицаи, които са участвали в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти у нас. Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик. Тези, за които имаме доказателства ще бъдат дисциплинарно наказани.“, съобщи Демерджиев след инцидента със загиналия полицай в Бургас. В крайна сметка обаче не последва масова чистка в МВР заради беззаконието по границата.

Стигна се и до обвинение срещу служител на Жандармерията, който беше заловен да превозва мигранти с бус по магистрала „Тракия“. Сумата, която полицаят е получил за участието си в трафика, е 4 800 лв. „След като сме стигнали до този полицай и сме го спрели, значи сме работили по случая. Работили сме оперативно по тази група, занимаваща се с каналджийство. Моторното превозно средство не е спряно случайно“, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров. Със сигурност обаче може да се твърди, че това не е единственият служител на МВР, който има общо с трафик на мигранти.

4. Какво е положението на българо-турска граница?

Картината на южната ни граница е трагична, а гранична полиция е затрупана от проблеми. Въпреки мигрантският натиск за последните 10 години щатът на тази дирекция в МВР е намален с 1300 човека. „Разходите за платения извънреден труд сочат, че по-евтино щеше да бъде да се попълнят липсващите бройки с подготвени и обучени гранични полицаи, които за 10 години щяха да са на изключително високо професионално ниво“, коментира министър Демерджиев в парламента. Освен това униформените разполагат с оскъдна материална база – липсват им на базови неща като подходящи обувки, но също и високопроходими автомобили за трудния терен, както и модерни дронове, с които да наблюдават браздата. 

Оградата пък, за която да бяха похарчени над 230 млн. лева, за да ни пази от нелегалните мигранти от Турция, не върши никаква работа. По никакъв начин не спира потока от хора, ако са решили да я прескочат или да срежат телта. Липсват достатъчно камери и топлинни сензори, които да подпомагат гранична полиция. От общо 250 километра ограда, само на 154 километра от нея има допълнително технологическо обезпечаване като елементарно осветление, отчете МВР. Ако поне част от това оборудване беше налично, можеше да се предотврати трагедията с убития граничар, който през ноември беше застрелян от двама турски граждани край село Голям Дервент до Елхово. Изстрелът е бил почти от упор, но полицаят не е успял навреме да види нападателите.

5. Ще ни помогне ли Турция?

Обичайна практика станаха совалките на български политици до Турция, които да молят съседката ни за помощ в борбата с нелегалната миграция. Бившият премиер Бойко Борисов се хвалеше с добрите си отношения с турския президент Ердоган, когато станеше дума за мигрантите. Само преди дни последователно в Турция се изредиха за посещения президентът Румен Радев, вътрешният министър Иван Демерджиев, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. Всички те обясняваха, че турският президент Реджеп Ердоган е обещал и е наредил да бъда спрян мигрантския натиск срещу България. „Турция е разположила много сили на жандармерията и военни по протежението на границата си с България в опит да смекчи мигрантския натиск към нашата страна, обяви Демерджиев.

Въпреки обещанията и заканите на Ердоган обаче, продължава залавянето на големи групи мигранти в България. Днес, броени дни след трагедията със задушените мигранти, отново полицията арестува поредните трафиканти, превозвали 24 души от Афганистан в товарен бус. Според статистиката от началото на годината в България са заловени над 10 000 нелегални мигранти. Същата тази статистика сочи обаче, че приблизително се хваща 1 на всеки 10 преминал през България. Това пък означава, че безпроблемно страната са преминали други 90 000 мигранти.

Автор: Петър Карамфилов, Сега

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.