Кой дописва бюлетини в борованското село (РАЗКРИТИЯ)

Скандално видео от изборния ден обиколи социалните мрежи и медиите днес. Поредната врачанска история за това как изборите стъкмяват, за да спечелят „наши хора“, се развива в  с. Малорад, община Борован, секция №060500005. В нея членовете на СИК, докато мислят, че са спрели видеонаблюдението, поправят бюлетини и надписват преференции за „наши хора“.

Според източници за OFFNews жената от скандалния запис е Моника Йорданова. Тя е председател на секцията в с. Малорад. Според Изборния кодекс тя може да бъде осъдена и да получи наказание от 1 до 5 години затвор.

От ОИК-Борован, които са компетентни по казуса със скандалната секция, заявиха пред OFFNews, че е започнало досъдебно производство по жалба, подадена от друг кандидат за общински съветник. Полицията и прокуратурата разполагат с пълния запис от секцията. Към момента се взимат сведения от членовете на секционната комисия.

От общинската комисия коментираха, че имат готовност да отворят чувала с бюлетините за повторно преброяване, ако се подаде жалба от засегната страна. Според тях обаче това не би имало резултат, тъй като ОИК-Борован няма как да установи кои от бюлетините са подправени и кои – не. Възможно е обаче изборите за общински съвет в тази секция да бъдат касирани и да се проведат отново. Такова решение предстои да се обсъжда.

Бай Ганьо намери как да хакне системата

Бай Ганьо знае как да прави избори, знае и как да ги манипулира. Оказва се, че има начин, с който видеонаблюдението на живо да бъде прекъсвано. 

От ОИК-Борован казаха пред OFFNews, че това не е първият път, в който се прави опит за спиране на видеонаблюдението. Комисията миналата година е имала случаи на обърнати към тавана камери и други подобни случаи, в които реално видеонаблюдение няма. 

От „Информационно обслужване“ коментираха пред OFFNews, че има една опция за умишлено прекъсване на видеонаблюдението – изключване на смартфона. Устройствата, с които се провежда видеонаблюдението, не могат да бъдат спирани по друг начин, чрез който видеозаснемането да се поставя на пауза. 

„Информационно обслужване“ са категорични, че другият начин, по който прекъсва видеоизлъчването, е падане на мобилната мрежа. Експерти обаче  са на мнение, че това няма как да се случи в района на Борован.

Според методическите указания на ЦИК видеонаблюдението стартира сред края на изборния ден със сканиране на QR код, който е част от изборните книжа на всяка секция. Според тях, ако има срив в мрежата и видеонаблюдението на живо прекъсне, записът се запазва на устройството и след това с приоритет се качва в платформата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.