Кой държи ключа за Руската църква?

Най-вероятно патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще реши кога ще бъде отворен храмът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, известен като Руската църква. Това стана ясно от думите на говорителят на Св. Синод старозагорския митрополит Киприан по БНТ.

„Трябва да изпрати нов представител на своята църква тук, в България, за да може да бъде отворен храмът и да функционира нормално с назначените свещеници“, обясни той.

След отварянето на църквата няма да има препятствия в нея да служат българските свещеници, увери Киприан.

Той потвърди, че на вчерашното заседание на Светия синод е имало митрополити, които са представили различни мнения, но накрая всички са излезли с единодушно мнение, с изключение на видинския митрополит Даниил, който остана с особено мнение.

Заседанието вчера беше свикано след като от страната ни бяха изгонени трима духовници от Руската църква заради дейност срещу интересите на България. Единият е предстоятелят на Руската църква в София архимандрит Васиан. В резултат посолството на Москва в София, което се оказа собственик на храма, го заключи. По-късно патриарх Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, но те не бяха допуснати в нея.

Светият Синод изрази надеждата храмът да бъде отворен в най-скоро време, но обяви, че не е от компетенцията и възможностите на Българската православна църква и българската Патриаршия.

Главният редактор на религиозния сайт Doxologia Infonews Йордан Георгиев сподели, че Митрофанова трябва да отключи храма, защото ключът е в нея. „Решението на Синода не е изненада. То не съдържа нищо съществено. Руската църква се намира в диоцез на софийския митрополит, който има право да назначи свещеници. Също и да изпрати писмо до московския патриарх по този въпрос. Юридическата собственост на храма трябва да се обследва от Столична община и прокуратурата. Юрисдикцията на Руската църква е от компетенцията на Светия Синод.

По думите му съгласно устава на Московската патриаршия където и по света да има руснаци, там се простира диоцеза на православната църква на Русия. „Не може да се ограничи достъпа на вярващите да изповядват свето вероизповедание. Държавата и прокуратурата може да се намеси, защото религиозните групи са ограничени откъм упражняване на своите права. Прокуратурата може да изпрати и допитване до Вселенския патриарх за юрисдикцията на Руската църква у нас“, коментира Георгиев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.