Коалицията се клати, но може да удържи, смятат политолози

„Напрежение има по високите етажи на властта и местните избори ще усилват това усещане за напрежение, защото ще говорят всеки на своя електорат. Това е фундаментът на стабилността на всяка политическа партия. От друга страна може би публичният конфликт има друга цел – дали ще се търси преконфигуриране преди ротацията на тази сглобка след местните избори”. Това заяви социологът Евелина Славкова от „Тренд” пред Нова телевизия. 

Припомняме, в събота лидерът на Бойко Борисов предупреди за възможно разваляне на управленската „сглобка“, а Кирил Петков се обърна към него с апел – да разговарят не през медиите, а по телефона.

Според политолога Милен Любенов едва ли управляващата сглобка е застрашена преди местните избори. „Местната власт е важна за политическите партии. Резултатът от местните избори ще бъде показателен за това какво ще се случи, дали ще има промяна на коалиционната формула”, смята той.

По думите му е вероятно ГЕРБ да спечелят висок резултат на местния вот и да настояват за промяна на съотношението на силите в коалицията. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.