Кметът на Китен готов да пие от Черно море, тръбите били от дъждовен колектор

Потопът по Южното Черноморието изрови част от плажовете и разкри скрити тръби. Местни жители и туристи се притесняват, че става въпрос за скрито замърсяване. От кадрите се вижда, че водата около тях е кафява. Един от плажовете, на който се появиха заровени тръби, е този в Китен. Кметът на града Никола Марков категорично заяви по NOVA и БНТ, че става въпрос за дъждовен колектор.

„Тръбата на плажа Атлиман е законна, това е дъждовен колектор – ако някой твърди, че е незаконна, да заповяда в кметството да му покажа проекта“, каза кметът на Китен Николай Марков.

Той обясни, че през този дъждовен колектор минава водосборът на 80% от града.

„Естественият път на водата е най-ниската точка – морето. Тук през тази тръба минават само дъждовни води, когато има такива“, каза Николай Марков.

Той обясни и защо тръбите са били вкопани в пясъка.

„Нормално е концесионерът да го покрие с пясък. Все пак на никого няма да му е приятно да вижда тръби на плажа. Моля да се спре с всякакъв вид спекулация. Имаме спечелен проект за изграждане на воден цикъл в Бургаска област. Този колектор ще го има още половин година, защото е предвидено изграждането на нови такива и водата ще се зауства в двата края на плажа“, каза кметът.

В Приморско също са разкрити подобни тръби и става дума за регламентирани зауствания за дъждовна вода.

„Вчера бях готов да отпия водата, за да покажа, че наистина е дъждовна. 100% съм сигурен. Вътре плуваше рибка, което е доказателство, че е чиста“, заяви Николай Николов, представител на туристическата камара в Приморско.

Съмнения за изливане на фекални води се появиха и на плажа „Харманите“ в Созопол.

„В този район е големият водосбор от близките възвишения около града. Цялата дъждовна вода се събира на този плаж. Навремето тук имаше бетонен улей, който се използваше като колектор на дъждовните води. Много често плажът ставаше едно малко блато. Нека не се изпада в истерия. Никъде в България дъждовната вода не се филтрира. Правим проверки, но не сме установили нарушения“, уточни Николов

„На тези плажове говорим за регламентирани зауствания на дъждовна вода. Цветът е кафяв от калта в тръбите. Няма специфичен мирис“, обясни директорът на РИОСВ в Бургас Павел Маринов.

Той напомни, че в момента в южните части на Черноморието водата в морето все още не е подходяща за къпане.

РЗИ-Бургас днес ще вземат проби по плажовете в района и докато не излязат резултатите, властите призоваха да не се влиза в морето.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.