Кмет и председател на подвижна секция в АРЕСТА за контролиран вот

Два ареста белязаха изборите в Югоизточна България – кметът на село Соколяне и председател на подвижна секция в община Кърджали бяха задържани за 24 часа след сигнал за контролиран вот и оказвано влияние, предава bTV.

Часове след като полицията съобщи, че кметът на Соколяне е задържан заради неправомерна намеса в изборния процес, екипът на медията го открива в дома му. Отказва среща, но отговаря по телефона.

„Някой ме набеди, направиха ми сечено“, казва кметът Селятин Селятин. Срещу него и председателя на подвижната избирателна секция няма повдигнати обвинения.

В Кърджали отново бяха разкрити рекорден брой подвижни избирателни секции – 39. Секционната избирателна комисия обикаля с микробус адресите на подалите заявления. Адресите са на хора, които би трябвало да са трудно подвижни и да не могат сами да стигнат до секциите, за да гласуват.

Подвижната секция е придружавана от полицейски патрул, обикаляйки от адрес на адрес.

Често заради липсата на път в малки населени места микробусът остава далеч от адреса на даден гласоподавател. Някои от членовете не слизат от микробуса и не придружават урната, а понякога дори и тя не напуска превозното средство, като само представители на СИК отиват при гласоподавателя с бюлетина.

Кметове на населени места упътват членовете на подвижните секции къде са адресите на гласоподавателите. Така може да се стигне и до агитация от страна на длъжностно лице.

Такъв е и случаят, за който е подаден сигнал на изборите на 2 април. На територията на област Хасково са подадени множество сигнали за изборни нарушения. Образувано е само едно досъдебно производство – в изборния ден мъж е раздавал пари на други лица.

Проверката показва, че става въпрос за майстор, плащал на работниците си в деня на изборите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.