Клиенти пропищяха от нов трик на веригите, ето как ни цакат със зеленчуците

Масово във веригите в цялата страна зеленчукът се продава, без да е ясно дали е внос или е родно производство. На щандовете са обозначени две държави едновременно – България и Северна Македония, без уточнение от коя от двете страни идва зарзаватът. 

Има голямо объркване с произхода на плодовете и зеленчуците във веригите, оплакаха се потребители.

Объркване 

Пример за това е ранното зеле, което е едновременно и от България, и от Северна Македония. На табелата с цената и произхода му са записани и двете държави. Как да разбера коя зелка е българска и коя е внос – не е ясно, коментира Елица Стоянова от София.

Тя допълни, че се е натъкнала не само на зеле с двоен произход, а и на банани. По думите й не може плодовете да са едновременно от Еквадор и от Коста Рика. Трябва да се посочи точно откъде са, иначе как да знам откъде идва продуктът, който ще консумирам, допълни клиентката. 

Сигнал 

Според експерти това двойно обозначаване на държавата на произход на продуктите е сигнал за нередност и води до объркване на потребителите и дори е нелоялна търговска практика, защото не се уточнява точната държава. Заради това клиенти алармираха, че ще изпратят запитвания и до Комисията за защита на потребителите (КЗП).

От няколко седмици от КЗП правят ударни проверки на веригите за несъответствия и подвеждаща информация на етикетите на продуктите. От агенцията споделиха, че няма място, което да инспектират, и да не открият нарушение.

От агенцията по безопасност на храните също правят проверки, като сред най-честите нарушения в някои магазини бяха стоки с изтекъл срок на годност. Междувременно веригите напускаха плодове и зеленчуци на промоция. Сред най-големите намаления са тези на българските розови домати, които могат да се купят с левче надолу. С отстъпка вървят още пресният лук, марулите, боровинките и ягодите. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.