Още през 2016 г. Кирил Русев разказал за лихварската дейност на бившия финансов министър Стоян Александров

Нови шокиращи разкрития излязоха по случая с убийството на 49-годишния Кирил Русев, който беше открит в морга край София, подготвен за кремация с фалшиви документи. Още през 2016 г. мъжът е разказал за лихварската дейност, която развивал Стоян Александров, както и как е изпаднал в дълг към него.

След като се отказва от политиката, бившият финансов министър започва да се занимава с кредитиране. Преди 8 г. Стоян Александров, който почина през 2020 г., бил на ръководна позиция в банка и предлага на бизнесмени в нужда да им дава заеми не от банката, а с лични средства. Лихвите са огромни и са скрити в официално подписани договори, разказва през 2016 г. Кирил Русев пред bTV.

Той се подписал, че получава 306 800 долара, но твърди, че Александров му превел по банков път едва 260 000 долара. Подписали и запис на заповед за 40 000 долара. За да гарантира, че ще върне парите, Русев ипотекирал пред нотариус игрална зала с бар в полза на бившия финансов министър.

Кирил Русев обаче не успял да върне парите на Александров. По бързо производство частен съдебен изпълнител обявява за публична продан ипотекирания му имот. На търга се явява единствено Стоян Александров и го купува. Длъжникът доказва, че цената е двойно по-ниска от експертни оценки.

Прокуратурата разследва бившия финансов министър за лихварство, а през 2020 г. КПКОНПИ иска да му се отнеме незаконно придобито имущество на обща стойност 10 376 874,55 лв. Предоставените кредити са общо 13 в размер на 906 400 лв. и 9 955 579,88 евро, посочват още от комисията.

Пред съда синът на Александров казва: „Преди 10 г. прокуратурата се изгаври с баща ми. 10 г. по-късно европейският съд по правата на човека го доказа, очаквам и тълкувателното решение на ВКС да е в същия смисъл. Сега имам дежавю“.

Пред bTV криминалистът Ботьо Ботев определи случая като лесно разкриваем и „ясен от самото начало“. „Вероятно е имало някаква екстремалност за извършването на убийство. Много неща има като предпоставки, които са довели до тази ситуация“.

„Техните действия са абсолютно неадекватни по отношение на прикриване. По този начин да се укрива труп и да се унищожи труп, оставена е такава следа, че рано или късно да се хване“.

Петър Александров и Александър Кинов бяха арестувани при съвместна акция на полицията и прокуратурата в петък вечерта.

Според разследващите двамата са направили неуспешен опит да прикрият престъплението. Има данни, че те са отвлекли жертвата и са я измъчвали. Убийството е станало с две огнестрелни рани в областта на торса и единия крак. Прокуратурата настоява мъжете да бъдат задържани под стража.

Прокурор Сабина Христова посочи пред съда, че по делото има достатъчно данни за това, че на 4 януари двамата мъже са отвлекли Кирил Русев и на същата дата са го убили. Според прокуратурата е налице реална опасност двамата обвиняеми да се укрият или да извършат престъпление, при мярка за неотклонение различна от „задържане под стража“.

Обвиненията към настоящия момент срещу Петър Александров са несъстоятелни, каза пред съда адвокатът му Христо Кутиев, който поиска по-лека или никаква мярка за клиента му. По думите му няма аргумент и доказателство за механизма на извършване на предумишленото убийство. По думите му в аутопсията не е посочено кога е настъпила смъртта на жертвата, какво е било оръжието, както и имало ли е насилие преди това.

Той добави, че няма информация за това къде е станало убийството. Адвокат Кутиев посочи също, че оръжието, с което е извършено престъплението, не е открито. Той каза, цитиран от БТА, че от дома на Александров са иззети пистолети, ловни пушки и боеприпаси. Последният е активен ловец и има надлежни разрешителни за тях. Кутиев коментира, че няма извършена балистична експертиза дали с някое от тези оръжия е извършено престъплението.

Адвокат Денислав Асенов, защитник на Александър Кинов, пък поиска съдът да не оставя клиента му в ареста и да му наложи домашен арест. Той определи постановлението за привличане на Кинов като обвиняем като „правно негодно“. Асенов добави, че Кинов има сериозни проблеми с дископатия и херния.

Пред съда Александър Кинов посочи, че се е явил в СДВР и не се укривал. Той помоли за по-лека мярка, за да гледа жена си и детето си.

Според съдебния състав от показанията на майката на жертвата се установява, че е имало финансови взаимоотношения между Александров и сина ѝ, като те са с дългогодишна давност и във връзка с тях е имало съдебни дела.

В съда стана ясно, че с автомобила на Александров двама мъже преминали сръбската граница на 5 януари, като шофьор е бил обвиняемият, а според граничните власти пътник е бил лице, представило се с документ за самоличност на жертвата Кирил Русев.

След малко повече от час колата се върнала през същия граничен пункт, като този път пътник е бил обвиняемият Александър Кинов. Съдът отчете, че има разпит на свидетел, според който Кинов го е помолил да му направи услуга и да превози труп в погребална агенция. Двамата се срещнали и Кинов преместил трупа в автомобила на свидетеля, като казал, че той се казва Димитър Пешев, като впоследствие е установено, че това е жертвата Кирил Русев.

Съдът споделя доводите на защитата, че няма доказателствено предположение, че който и да е от двамата обвиняеми е отвлякъл жертвата. Също така съдебният състав добави, че има косвени доказателства, свързващи обвиняемите с умъртвяването на Кирил Русев. Според съда има реална опасност двамата да се укрият.

NOVA пък съобщи, че Александър Кинов е бил пуснат на свобода под гаранция по друго дело. Става дума за обвинение за държане без право на огнестрелни оръжия, патрони и самоделно взривно вещество.

Първоначално той е търпял мярка за неотклонение „задържане под стража“, но в средата на миналата година Софийският градски съд го пуска под гаранция от 7000 лева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.