Кирил Петков остро: Трябва да изчистим службите от агентите на Москва

България трябва да даде приоритет на реформата в службите за сигурност и да изчисти агентите, подкрепяни от Москва, ако се надява да изпълни амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията. Това коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков в интервю пред брюкселската медия „Политико“.

В хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агентите на държавната сигурност на България изиграха огромна роля в създаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, наркотици и търговия с оръжие, която все още има широко влияние върху националната политика и съдебната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност – мафиоти, които се прочуха, имаха тесни връзки с Москва, припомня изданието, цитирано от БТА.

„Смятам, че в нашите служби за сигурност има вградени рискове. Искаме да ги реформираме,“ казва той.

За да се реформират разузнавателните служби, първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на шефовете на различните служби за сигурност, смята Петков. Понастоящем това задължение е на президента Румен Радев, който се смята за промосковски настроен. Петков иска то да бъде в ръцете на парламента. В момента правителството планира да уволни назначените от Радев, който е колеблив по отношение на мястото на България в НАТО и е враждебно настроен към въоръжаването на Украйна, отбелязва „Политико“.

Втората стъпка ще бъде проверка на всички служители в апарата за сигурност, като се проведат „тестове за почтеност и етичност“, казва Кирил Петков.

„Ако успеем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде намалено“, добавя той. Москва използва „корупцията, за да обслужва външната си политика“, казва Петков. „Когато се заехме с борбата с корупцията, никога не сме предполагали, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща борба.“

Президентът Румен Радев беше възмутен от коментара, че разузнавателните служби се нуждаят от промяна и заяви, че те вече са „сериозно реформирани“. Припомняме, че държавният глава обвини партията на Кирил Петков, че се поддава на външен натиск – имайки предвид САЩ и ЕС. „Сега тези хора искат да обезглавят ръководството (на тези служби – бел.ред.)“, оплака се той малко преди съставянето на правителството.

На въпрос дали Русия атакува оръжейни обекти Петков отговаря: „Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат някоя линия за доставки, те ще я спрат“.

По думите на Кирил Петков друг основен приоритет е реформирането на съдебната система. След като ГЕРБ се върна на преден план в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът на партията, бившият премиер Борисов, ще бъде подведен под отговорност по някое от делата, които се въртят около него. Петков заявява, че всичко това ще зависи от изчистването на корупцията в съдебната система.

„Не можеш да преследваш никого – на улицата, в парламента или в кабинетите на премиера, [без] нормално работеща съдебна система“, казва Петков. „Докато България не се изчисти в това отношение и няма институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически битки без краен резултат.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.