Ким Чен Ун готви 10-годишната си дъщеря за свой наследник

Малката дъщеря на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, която го е придружавала на ракетни тестове и военни паради, е неговият „най-вероятен“ наследник, смята Националната разузнавателна служба /НРС/ на Южна Корея, предаде BBC.

Това е първият път, когато НРС признава Ким Джу-ае за наследник на Ким. НРС обаче уточни, че все още обмисля „всички възможности“ в плана за наследяване на Пхенян.

Младата Ким се появи за първи път публично в края на 2022 г. „Въз основа на цялостен анализ на обществените дейности и нивото на уважение към Ким Джу-ае от първоначалната ѝ публична изява, към момента тя изглежда най-вероятният наследник“, смята НРС.

„Но ние държим очите си отворени за всички възможности, защото Ким Чен-ун е все още млад и няма сериозни здравословни проблеми“.

Смята се, че мис Ким е второто дете на севернокорейския лидер и че е на около 10 години. Министърът на обединението на Южна Корея Ким Юнг-хо даде подобна оценка за дъщерята на г-н Ким на пресконференция миналия месец. „Непрекъснатият акцент върху дъщерята на Ким Чен-ун може да се разглежда като доказателство, че Северна Корея бърза да демонстрира намерения за наследяване на фона на трудни вътрешни обстоятелства,“ каза той.

Наблюдатели от Северна Корея забелязаха как госпожица Ким сега е наричана „уважавана“ дъщеря, а не „любима“, както беше представена за първи път по време на публичния ѝ дебют през ноември 2022 г.

Прилагателното „уважаван“ е запазено за най-почитаните в Северна Корея. В случая с лидера Ким той беше наричан „уважаван другар“; едва след като статутът му на бъдещ лидер беше циментиран. На гражданите на Северна Корея се казва, че Ким произхождат от свещена кръвна линия, което означава, че само те могат да ръководят страната. Сегашният лидер ще иска да гарантира, че предава мантията до четвърто поколение.

Съвсем наскоро г-ца Ким придружи баща си на изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво (ICBM) на Северна Корея Hwasong-18, най-модерната ракета с голям обсег в арсенала ѝ досега.

Тя също беше до баща си, когато Северът изстреля своя шпионски сателит Malligyong-1 в орбита миналия ноември след два неуспешни опита. Ранното представяне на малката Ким на обществеността може да бъде начинът на бащата да гарантира, че дъщеря му ще се утвърди, преди да поеме властта, казаха анализатори.

Това може да бъде и начин за Ким да преодолее предразсъдъците в дълбоко патриархалната Северна Корея, която никога не е била ръководена от жена.

Първият път, когато съществуването на малката Ким беше споменато, е през 2013 г., след като пенсионираната американска баскетболна звезда Денис Родман направи противоречиво пътуване до Северна Корея.

Родман каза тогава, че е „прекарал време със семейството на г-н Ким, релаксирайки край морето и е държал бебето им“.

Севернокорейският лидер е изключително потаен относно семейството си – дори съпругата му Ри Сол-джу беше пазена в тайна известно време след като двойката се ожени.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.