КАРИЕРА: Българин става общинар в Тампа, Калифорния

Българин е кандидат за градски съветник в Тампа, щата Флорида. Георги Фешев решил да се кандидатира, след инцидент, при който бил прострелян в главата, а извършителят още не е заловен, съобщи сайтът BG Voice.

Местните избори в Тампа са на 7 март. При липса на победител с над 50% двамата кандидати с най-много подкрепа отиват на балотаж. Фешев ще се състезава за място в район 3 срещу действащия съветник Лин Хъртак, бившия щатски сенатор Джанет Круз и други.

Фешев е роден в Бургас, печели зелена карта и през 2001 година заминава за Флорида. Той е завършил Механотехникума в морския град, почти веднага започнал свой бизнес с автомобили, после консултирал фирми за внос и износ. Един инцидент, докато вечеря в дома си с дъщеря си, през юни 2019 година обаче преобръща живота му.

„Беше вечерта в 23:00 часа, някой стреля три пъти в посока на къщата и единият от куршумите успя да мине през стената и се заби в главата ми“, разказва Фешев.

Някой изстрелва три куршума с пистолет по дома му на „Десето авеню“ в Ибор сити – предградие на Тампа. Единият се удря в кола отвън, а един вляза в жилището и го удря в тила.

В болницата лекарите спасяват живота му, но остатъкът от куршума още е в черепната кост. Медицинските сестри са му казали, че оцеляването му е чудо.

Полицията обаче не залавя извършителя. Георги подозира, че това е негов съсед, с който имали пререкания по-рано. Българинът допълва, че не е дошъл в САЩ да се занимава с политика, но инцидентът е преобърнал живота му.

„Някой трябва да стане, да извиси глас и да каже, че трябва да спре, не е правилно. Една от точките в моята платформа е т. нар. broken windows програма, която казва, че малките престъпления трябва да се преследват, защото, ако остават ненаказани, прерастват в по-големи“, казва той.

Въпреки, че градският съвет няма право на законодателна инициатива, той се надява, че ще успее да работи с полицията за разкриването на по-дребните престъпления.

Местните избори във Флорида не са партийни и всеки кандидат се явява индивидуално. 52-годишният Георги Фешев е член на Републиканската партия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.