Карадайъ: Надявам се в новото правителство да няма „рамбовци“

ДПС няма да пречи на гласуването на правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но не участва в него, декларира лидерът на партията Мустафа Карадайъ след двучасова среща с двете формации в парламента. Поканата е била отправена от тяхна страна за разговор на тема конституционна реформа и търсене на тяхната подкрепа. ДПС е наясно, че за това трябва повече парламентарно време и затова няма да попречи такъв кабинет да бъде гласуван.

„Ние няма да пречим да си съставят кабинет. Бяхме потърсени за подкрепа на конституционната реформа, която ние сме предложили преди година и половина. И ние заявихме, ще участваме разговорите по същество и в конституционната реформа, което изисква парламентарно време“, обясни Карадайъ мотива на ДПС защо няма да попречи на такова правителство. По думите му от движението искат да участват в реализацията на тези конституционни промени.

„И затова ние няма да пречим да си съставят кабинет“, повтори той, но не отговори как ще гласуват депутатите от ДПС в пленарната зала, когато бъде предложен за одобрение кабинетът с имената на министрите.

В срещата, заедно с Карадайъ, от страна на ДПС участва и Делян Пеевски. На разговорите присъстваха съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и номинираният за премиер акад. Николай Денков, кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Мария Габриел, Десислава Атанасова и Томислав Дончев, както и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Лидерът на ДПС потвърди, че стои зад думите си за „порочната сватба“ отпреди два дни. Тогава Карадайъ предупреди, че ако такова правителство бъде сформирано, народът ще нахлуе в парламента и ще се върнем в 1997 г.

„Надявам се, че в този кабинет „рамбовци“ няма да има. Но ние не участваме в този кабинет и в съставянето на този кабинет“, наблегна отново Мустафа Карадайъ.

Очаква се днес ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ официално да обявят имената на кандидат-министрите, които изтекоха неофициално още вчера.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.